شماری از پزشکان در زایش‌گاه هرات، می‌گویند که بسیاری از زنان باردار به ویژه در روستاهای دوردست این ولایت، به دلیل آگاهی‌نداشتن در باره‌ی گروه خونی «Rh منفی»، کودکان شان را از دست می‌دهند.

این پزشکان، می‌‌افزایند که در زایش‌گاه و شفاخانه‌ی حوزه‌ای هرات، مرکز صحی دولتی برای تشخیص گروه خونی «Rh منفی» به زنان باردار وجود ندارد.

عاطفه امینی، پزشک نسایی_ولادی در زایش‌گاه هرات، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گوید که هیچ مرکزی برای تشخیص گروه خونی «Rh منفی» به زنان باردار وجود ندارد.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

او می‌‌افزاید: «مریضانی که دارای گروه خونی منفی باشند، ما متأسفانه هیچ مرکزی در زایش‌گاه هرات نداریم و هم‌چنان در شفاخانه‌ی حوزه‌ای هم وجود ندارد. اصلاً چنین طرحی برای چنین افرادی وجود ندارد.»

ناصری، دیگر پزشک در زایش‌گاه هرات، می‌گوید با بررسی شماری از زنانی که کودکان شان را از دست داده، دریافته اند که دلیل آن داشتن گروه خونی «Rh منفی» است.

او می‌افزاید: «اگر گروه خونی مادر منفی باشد، سیستم ایمنی بدن مادر به گلوگول‌های سرخ نوزاد واکنش نشان می‌دهد و منجر به مشکلاتی مانند بیماری‌های ایمولوتیک نزد نوزاد شود و هم‌چنان باعث سقط‌های ابوشن‌ها در ترایمستر اول شود، می‌تواند در ترایمستر دوم و سوم باعث آتروفیستر شود و انی منی‌هایی داخل رحمی برای نوزاد ایجاد کند.»

از سویی هم، لیلا و محدثه، دو باشنده‌ی هرات، می‌گویند که به دلیل آگاهی‌نداشتن از گروه خونی «Rh منفی»، برخی از کودکان ‌شان ناسالم اند.

لیلا، می‌گوید: «در بارداری اول خبر نداشتم که گروه خونی من منفی است و از شوهرم مثبت است. متأسفانه پسرم تالاسمی دارد؛ از زمانی که به دنیا آمد، این مریضی را داشت و ماه‌به‌ماه باید به او خون تزریق شود. وقتی بزرگ‌تر شود، بیش‌تر به خون ضرورت پیدا می‌کند. همیشه‌وقت سردرد و مریض است، سرش بزرگ می‌شود، رنگش خراب است.»

محدثه، نیز می‌گوید: «سه فرزندم سالم هستند، چهارمی سالم نیست؛ حالا شش‌ساله هم است. نزد داکتر/پزشک رفتیم، داکتر گفت شما باید پیچکاری کار می‌کردید. صحبت نمی‌کند، هیچ چیزی نمی‌داند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، محمدعارف جلالی، سرطبیب شفاخانه‌ی حوزه‌ای هرات، با تأیید این چالش می‌گوید که هیچ مرکز صحی برای تشخیص گروه خونی «Rh منفی» در هرات وجود ندارد.

جلالی، می‌افزاید: «خانم‌ها معمولاً پیش از هر ولادت گروپ خون شان تعیین می‌شود و اگر Rh منفی بود، معمولاً انتی Rh به مادر تزریق می‌شود. آن آمپول را می‌گیرد؛ خدماتی که به شکل یک سیستم باشد، مؤسسه یا دونری آن را حمایت کند و آن‌ها را تحت مراقبت داشته باشد، این چنین برنامه‌ای وجود ندارد.»

گفتنی است که پایین‌بودن سطح آگاهی زنان باردار در مرکز و روستاهای هرات سبب می‌شود که کودکان بسیاری از بین بروند یا ناسالم متولد شوند؛ چیزی که به توجه جدی مسئولان صحی کشور و نهادهایی که در این راستا کار می‌کنند، نیاز دارد.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: