شماری از پزشکان بخش نسایی_ولادی در هرات، به سلاموطندار میگویند که بیماری «کیست تخمدان» به گونهی چشمگیری در میان دختران و زنان روستانشین این ولایت افزایش یافته است.
به گفتهی آنان، رعایتنکردن بهداشت در هنگام قاعدگی و آگاهینداشتن و دسترسینداشتن به مواد بهداشتی، سبب شده است که از مجموع بیماران مبتلا به کیست تخمدان در هرات، ۷۵ درصد را دختران و زنان روستانشین تشکیل بدهند.
منصوره علیزاده، پزشک در ولسوالی انجیل هرات، میگوید که زنان و دختران روستانشین به دلیل هراس از مواد موجود در نوار بهداشتی، از آن در جریان قاعدگی استفاده نمیکنند؛ به همین دلیل، بیماران مبتلا به کیست تخمدان در روستاها افزایش یافته است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «در اطراف، از نوار بهداشتی استفاده نمیکنند. بعضی از دخترخانمها، ترس و هراس شان از این است که بکارت شان آسیب ببیند یا رحم شان عفونتی شود. از ۱۰۰ درصد خانمهایی که کیست دارند نسبت به مردم شهر، ۷۵ درصد مردم اطراف بیشتر به کیست مواجه میشوند.»
از سویی هم، لایقه رحیمی، دیگر پزشک در ولسوالی انجیل، میگوید که ضعف اقتصادی در میان مردم، آگاهینداشتن از بهداشت و دسترسینداشتن به خدمات صحی و نوار بهداشتی، از دلیلهای عمدهی افزایش کیست تخمدان در میان دختران و زنان روستانشین هرات است. به گفتهی او، نیاز است که نهادهای مسئول و حکومت برای افزایش آگاهی و دسترسی زنان به خدمات بهداشتی، توجه کنند.
او میافزاید: «در این رابطه، دولت میتواند هم سمینار برای آگاهیدهی برگزار کند و هم بودجهای اختصاص بدهد که به مردم کمک کند به ویژه به دخترخانمها که در این زمینه بیشتر از همه آسیب میبینند. هیچ درآمدی هم در این منطقه ندارند؛ از همه چیز دست شان کوتاه است. به این خاطر، اگر دولت بتواند، یک بودجهای اختصاص بدهد به مردم اطراف که دخترخانمها بتوانند از نوار بهداشتی استفاده کنند؛ حتا آنها هیچ چیزی شخصی از خود شان ندارند. در اطراف دخترخانمها بیش از حد متضرر میشوند، بیشتر هم از تفکر و از ذهن خراب مردم.»
در همین حال، شماری از زنان روستانشین در هرات، در گفتوگو با سلاموطندار میگویند که استفاده از نوار بهداشتی در جریان قاعدگی، بر اساس باورهای خانوادههای شان ممنوع است. به گفتهی آنان، در میان روستاییان در هرات باور بر این است که استفاده از نوار بهداشتی سبب آسیب به رحم زنان به ویژه دختران میشود.
لیلا، از روستانشینان در ولسوالی انجیل، میگوید: « ما خود ما، چند سال میشود که نه استفاده کردهایم، نه میشناسیم و نه هم استفاده میکنیم؛ دخترهای ما هم استفاده نمیکنند. مردم میگویند که اگر استفاده کنند، به مشکل برمیخورند، ما هم به دخترهای خود میگوییم که استفاده نکنند.»
مریم، از دیگر روستانشینان در ولسوالی انجیل، نیز میگوید: «تا حالا من استفاده نکردهام، میترسم که استفاده کنم. این جا قابلهها میگویند که استفاده کنید؛ اما ما میترسیم؛ این جا دخترهای زیادی استفاده نمیکنند. خود من که رفتم، قابله به من گفت استفاده کن که رحم تو عفونتی است. من هنوز استفاده نکردهام. نمیشود که استفاده کنیم، میترسم اینها از خارج میآید و ممکن است چیزی داشته باشد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، مسئولان در ریاست صحت عامهی هرات، با تأیید افزایش بیماری کیست تخمدان در میان زنان روستانشین این ولایت میگویند که در تلاش اند با پخش برنامههای آگاهیدهی در مرکزهای صحی هر روستا، بیماریهای مخصوص زنان را کنترل و از افزایش آن پیشگیری کنند.
غلاممحمد حنیفی، معاون ریاست صحت عامهی هرات، به سلاموطندار میگوید: «در قسمت بهداشت، در قسمت تغذی، در قسمت حفظالصحه، خدمات واکسین و اینها تعلیمات صحی داده میشود. بعد از ارائهی تعلیمات صحی و حتا در بعضی از کلینیکها ما تلویزیونهای LD داریم که پیامهای صحی از قبل تنظیم شده که نشر میشود برای خواهران و برادران ما پیامهای صحی تا کسب معلومات کنند و در قسمت بهداشت، وقایع و کنترل امراض تلاش بکنند.»
۷۵ درصد مبتلایان به کیست تخمدان در هرات را در حالی زنان روستانشین تشکیل میدهند که آنان به خدمات بهداشتی دسترسی کامل ندارند.