همهگیری کرونا در افغانستان، بر علاوۀ تأثیرات جسمانی با تأثیرات بد اقتصادی نیز به همراه بود. این ویروس تأثیرات بسیاری بر اقتصاد باشندهگان بامیان داشته است. با وجودی که بیشتر از ۶۱ درصد مردم بامیان زیر خط فقر زندهگی میکنند، اما گسترش کرونا سبب شد دسترخوان مردم بهدلیل بلندرفتن قیمتها خالیتر شود. از سویی هم وضع محدودیت بر سفرها و متأثرشدن صنعت گردشگری بر کسبوکار هوتلداران، دکانداران و رانندهگان و دهها کسب و درآمد دیگر تأثیرات اقتصادی داشته است.
فریبا اندیشمند، رئیس شرکت زراعتی و مالداری روزنۀ سعادت در بامیان به این باور است که مردم این ولایت از نخست هم اقتصاد خوبی نداشتند و هماکنون هم با توجه به اثرهای همهگیری کرونا، بار مشکلاتشان افزون شده است «خودم شخصاً بهعنوان یک زن تجارتپیشه نمیتوانم محصولاتی که دارم در بامیان یا به دیگر ولایتها بهصورت درست به فروش برسانم؛ چون بیشتر مردم اقتصادشان ضعیف شده و نمیتوانند مواد لازم خود را خریداری کنند.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
فریبا اندیشمند میافزاید که با گسترش کرونا قیمتهای مواد اولیه، لبنیات، سبزیها و میوههایی که ویتامین سی دارند، افزایش یافته است و به همین دلیل مردم نمیتوانند حتی آنها را خریداری کنند.
غلامعباس رجبیان، یک تن از محصلان دانشگاه بامیان میگوید: «کرونا تأثیرات بسیار زیاد داشت، بهویژه تأثیرات منفی اقتصادی آن بالای مردم بیشتر بود؛ چون قرنطینه سبب شد که بعضی از دفترها، کارخانهها و شغلهای مردم تعطیل شود و آسیب شدید اقتصادی به تمام اتباع کشور وارد شد.»
غلامعباس رجبیان میافزاید، بهعنوان نمونه دوستش که کراچی سبزیفروشی داشت، در زمان قرنطینه نمیتوانست به بازار برود. سبزیفروشی یگانه راه درآمدش بود؛ ولی پس از گسترش کرونا او خانهنشین شده است و با وضعیت بد اقتصادی دستوپنچه نرم میکند.
- کرونا؛ نگرانی باشندهگان سرپل از پسلرزههای پسابهبودی
- اثرهای اقتصادی کرونا بر فعالیت بانوان بازرگان در جوزجان
- کرونا در سمنگان؛ بسیاری از مبتلایان نگران پسلرزههای پسابهبودیاند
ثریا صدیقی، یکی از دکانداران در بامیان میگوید که قرنطینه شمار مشتریانش را کمتر و اقتصاد خانوادهاش را ضعیفتر کرده بود. او میگوید: «کسانی که کار روزمزد داشتند، با گسترش کرونا وضعیت خیلی سخت را سپری میکردند و نداشتن درآمد مردم، تأثیر بدی بالای افزایش فقر جامعه و خانوادهها داشت.»
داکتر حسینعلی مستمندیار، مسئول پروژۀ کووید ۱۹ در بامیان، به این باور است که وقایه بهتر و مقدمتر از درمان است. «اگر شهروندان ما در برابر کرونا بیتفاوت باشند، کرونا حتی اقتصاد جهان را که به رکود مواجه کرده، از ما را هم به رکود مواجه خواهد کرد. اگر مردم با پول اندک صابون و ماسک را خریداری کنند، میتوانند از شر مبتلاشدن به ویروس کرونا در امان باشند و نیاز نیست پولهای هنگفت را مصرف داکتر و دارو کنند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، محمدتقی نجفی، مشاور حکومتداری مقام ولایت بامیان، در پیوند به تأثیرات اقتصادی کرونا در این ولایت میگوید که گسترش کرونا بر اقتصاد مردم بامیان تأثیرات منفی بسیاری داشته و سبب بالارفتن گراف بیکاری، افزایش بهای مواد غذایی، کاهش تولیدات داخلی، کاهش امور گردشگری و بستهشدن هوتلها در این ولایت شده است.
همهگیری کرونا هنوز بهعنوان تهدید جهانی پابرجاست و گراف قربانیان این بیماری در برزیل، هند و ایران در حالی سیر صعودی به خود گرفته که وزارت صحت کشور از تشدید همهگیری کرونا پس از عید سعید فطر هشدار داده است.
رادیو بامیان_ولایت بامیان
این گزارش با حمایت مالی اتحادیه اروپا تولید شده است. محتوای آن تنها به عهدۀ رادیو بامیان بوده و انعکاسدهندۀ دیدگاه اتحادیه اروپا نمیباشد.