سازمان گزارشگران بیمرز امروز در توییترش از ناپدیدشدن یک خبرنگار در ولایت کاپیسا خبر داده است. این سازمان گفته که عبدالحنان محمدی، خبرنگار در کاپیسا، از ۲۴ ساعت پیش ناپدید شده است.
سازمان گزارشگران بیمرز افزوده است که عبدالحنان محمدی به احتمال بسیار در بازداشت بهسر میبرد. این نهاد خواهان پاسخگویی حکومت امارت اسلامی «دربارۀ این شکل خطرناک بازداشتها» شده است.
گزارشگران بیمرز نوشته است: «گزارشگران بیمرز نگرانی خود را از افزایش بازداشتهای خودسرانۀ خبرنگاران اعلام میکند و از حکومت سرپرست امارت اسلامی خواهان پاسخگویی دربارۀ این شکل خطرناک بازداشتهاست.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
ناپدیدشدن عبدالحنان محمدی تازهترین موردیست که نگرانیها بر نبود مصونیت خبرنگاران در کشور را بیشتر کرده است. از سویی هم، سازمان گزارشگران بیمرز روز گذشته از بازداشت ۱۲ خبرنگار در یک ماه پسین در کشور خبر داده است.
این سازمان گفته است: «گزارشگران بیمرز بازداشتهای خودسرانه را محکوم میکند و از حکومت امارت اسلامی میخواهد تعهدات اعلامشدۀ خود را دربارۀ حفاظت از روزنامهنگاران و اجرای قانون رسانههای همهگانی محترم شمارند.»
ادامۀ بازداشت خبرنگاران مایۀ نگرانی خبرنگاران در داخل کشور نیز شده است. صنوبر پارسا و وحیده بیات، دو تن از خبرنگارانیاند که در گفتوگو با سلاموطندار از محدودیتها و مشکلات سد کارشان شکایت دارند.
صنوبر پارسا میگوید: «وضع محدودیتها بر کار خبرنگاران از سوی امارت اسلامی بهخصوص برای خبرنگاران زن، کار ما را با چالش روبهرو کرده است. امیدوارم به این چالشها رسیدهگی شود.»
وحیده بیات نیز میگوید: «وضعیت موجود در کشور انگیزۀ کار را از ما گرفته است و نمیتوانیم بهطور درست موضوع خود را تعقیب کنیم.» ادامۀ روند بازداشت و ناپدیدشدن خبرنگاران در کشور، سبب نگرانی نهادهای مدافع خبرنگاران نیز شده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
آنان خواستار از سر گیری فعالیت کمیسیون رسیدهگی به شکایات و تخلفات رسانهیی در کشور هستند؛ کمیسیونی که با وجود بارها خبر از فعالیت دوبارۀ آن، هنوز آغاز به فعالیت نکرده است.
ظریف کریمی، عضو رهبری فدراسیون ژورنالیستان و نهادهای رسانهیی افغانستان، در این باره میگوید: «از این وضعیت نگران هستیم، بارها از حکومت خواستیم که خبرنگاران را بهطور غیرمسئولانه بازداشت نکنند و تخطی کارشان باید از یک مرجع حقوقی و قانونی حل شود تا خشونت علیه خبرنگاران کم شود و یک مرجع برای رسیدهگی به شکایات خبرنگاران وجود داشته باشد.»
گفتنیست که مستندسازی سلاموطندار از فعالیت ۱۸ خبرنگار در ۱۵ ولایت که چندی پیش پخش شد، نشان میدهد که اعمال فشار از سوی مسئولان امارت اسلامی بر خبرنگاران، سبب سانسور خبرها و گزارشها و خودسانسوری خبرنگاران شده است. در ۴۴ مورد سانسور که سلاموطندار مستندسازی کرده، دستکم ۱۱ مورد آن منجر به تهدید، بازداشت و لتوکوب خبرنگاران شده است.