شماری از شهروندان بازگشته از پاکستان، روایتهای تلخی از بازگشت اجباری و برخورد نادرست پلیس این کشور با مهاجران افغان دارند. جانمحمد که باشندهی اصلی ولسوالی ناوهی غزنی است و از ۱۰ سال به این سو در شهر ژوب ایالت بلوچستان پاکستان زندگی میکرد، اکنون با خانوادهی ۱۳نفرهاش به کشور برگشته و به غزنی آمده است.
این مرد ۶۰ساله که خستگیهای سفر و برخورد نادرست پلیس پاکستان از چهرهاش هویدا است، به سلاموطندار میگوید که تمامی داروندارش در پاکستان مانده و تنها توانسته است خود و خانوادهاش را به کشور برساند. او میافزاید که مهاجران افغان ناگزیر اند خانهها و جایدادهای شان را که در درازای سالها زحمت در شهرهای مختلف پاکستان خریداری کرده اند، اکنون به بهای ناچیز به خانوادههای پاکستانی بفروشند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
جانمحمد، میگوید: «ما در پاکستان خیلی به تنگ آمده بودیم، به عذاب بودیم، خانههای ما جا مانده است، هیچ چیزی را آورده نتوانستیم، چوب، وسایل و دیگر چیزها، همه جا ماند. کسانی که پنج میلیون روپیه جایداد داشتند، دو میلیون فروختند.» این مرد کهنسال که اکنون هیچ جا و سرپناهی برای زندگی در زادگاهش (غزنی) ندارد، از حکومت سرپرست امارت اسلامی و مؤسسههای همکار میخواهد که دستکم سرپناهی برای شهروندان بازگشته، دستوپا کنند.
کلاخان، مرد دیگری است که با خانوادهی هشتنفرهاش به غزنی برگشته است. او میگوید که پلیس پاکستان «حتا کارتهای مهاجرتی ما را پاره کردند.» با بازگشت شهروندان از پاکستان به غزنی، ادارهی محلی این ولایت کمیتهای را برای رسیدگی به شهروندان بازگشته از پاکستان موظف کرده است.
محمدعمر عادل، رییس امور مهاجرین و عودتکنندگان غزنی، به سلاموطندار میگوید که در جریان یک ماه پسین، حدود ۴۰۰ خانواده از پاکستان به غزنی برگشته و به مرکز این ولایت و شماری از ولسوالیها منتقل شده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
به گفتهی رییس امور مهاجرین و عودتکنندگان غزنی، قرار است در سالهای پیش رو به شهروندان بازگشته به کشور، نمرههای زمین توزیع شود و در این راستا، دو شاخه در مرکز غزنی برای ایجاد شهرک، سروی نیز شده اند.
اخراج اجباری شهروندان افغانستان از پاکستان، با انتقادها و واکنشهای گستردهی ملی و بینالمللی روبهرو شده است؛ اما با وجود این انتقادها، پاکستان کماکان به پالیسی سختگیرانهاش در برابر مهاجران افغان، پافشاری دارد.