از مسیر اسپین‌بولدک کندهار، امید ۱۰ساله برای نخستین بار قدم بر خاک کشور خود می‌گذارد. او در شهر کراچی پاکستان زاده شده و در آن جا دانش‌آموز بود. امید نمی‌تواند خوش‌حالی‌اش از بازگشت به کشور را پنهان کند؛ اما حتا در این سن نیز از برخورد نادرست پلیس پاکستان با مردم عمیقاً ناراحت است و دوستان هم‌بازی‌اش در آن جا را به یاد می‌آورد. «ما تازه از پاکستان اخراج شده‌ایم. از جایی که آمده‌ام، حالا به وطنم بازگشتم. تصمیم دارم که درس بخوانم و چیزهای زیادی یاد بگیرم تا آینده‌ام را بسازم و به مردم و کشورم خدمت کنم. هرچند دوستانم و هم‌صنفی‌هایم در آن جا مانده اند؛ ولی این جا وطنم است.»

مهاجرانی که از پاکستان از مسیر اسپین‌بولدک به کشور بازگشته اند، اکنون در اردوگاه موقتی مهاجران در ولسوالی تخته‌پل کندهار زندگی می‌کنند. این مهاجران خاطره‌های تلخ و متعددی از برخورد زشت نظامیان پاکستانی دارند. آن‌ها، می‌گویند که خانه‌ها و اموال قیمتی شان به زور گرفته شده و برخی حتا بدون اعضای خانواده‌‌های شان مجبور به بازگشت به افغانستان شده اند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

نوراحمد، یک تن از مهاجران بازگشته از پاکستان، در این باره می‌گوید: «پلیس پاکستان به پیر، جوان و بیمار توجه نمی‌کرد؛ فقط به نام که افغان بودند، همه را می‌گرفتند و رفتار بدی داشتند. حتا به مهاجران بازداشت‌شده غذا را در زندان به بهای بالا می‌فروختند. ما باید پول می‌دادیم تا بتوانیم غذا بگیریم.»

عبدالرحمان، یک تن دیگر از مهاجران بازگشته از پاکستان، نیز در این باره می‌گوید: «من از کراچی آمده‌ام. حالا فقط کسانی که یک نوع کارت دارند، اجازه‌ی سه ماه اقامت دارند؛ دیگر کارت‌ها لغو شده‌ اند. افغان‌هایی که هیچ کارتی ندارند، یا زندانی می‌شوند یا باید به کشور بازگردند. کسی که خیلی مجبور نباشد، نباید در آن جا بماند؛ چون زندگی بسیار سخت شده است.»

مسئولان ریاست‌‌های امور مهاجرین و عودت‌کنندگان و امور سرحدات، اقوام و قبایل کندهار، می‌گویند که در چند روز گذشته صدها خانواده‌ی مهاجر از پاکستان به کشور بازگشته ‌اند و روزانه این رقم به حدود ۳۰ خانواده می‌رسد. این مسئولان، هم‌چنان می‌گویند که شمار بسیاری از این مهاجران کسانی اند که پس از بازداشت و زندانی‌شدن توسط نظامیان پاکستانی، به افغانستان سپرده شده ‌اند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

پاکستان از اول اپریل ۲۰۲۵ روند اخراج مهاجران افغان از خاک خود را آغاز کرده است. امارت اسلامی چندین بار در این باره با طرف پاکستانی گفت‌وگو کرده؛ اما ظاهراً نتیجه‌ای نداشته است و روند اخراج مهاجران هم‌چنان ادامه دارد.

در سطح بین‌المللی نیز انتقادها نسبت به این اقدام پاکستان بالا گرفته است و به گفته‌ی نهادهای جهانی، مقام‌ها و نیروهای پاکستانی در جریان اخراج مهاجران، اصول بین‌المللی مهاجرت و ارزش‌های انسانی را رعایت نمی‌کنند و افغان‌ها را با برخوردی ناهنجار و زورمندانه بازداشت کرده و به افغانستان می‌فرستند.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: