شماری از شهروندان با شکایت از فرسودگی بیش از اندازهی پول افغانی، میگویند که این وضعیت، آنها را در دادوستدهای روزانه با مشکل روبهرو کرده است.
شهنواز، یکی از دکانداران در شهرنو کابل، با شکایت از زیادشدن پولهای فرسوده در بازار، میگوید که این روزها در خریدوفروش روزانه، همواره با مشتریهایش به دردسر میافتد.
او، به سلاموطندار میگوید: «پولهای کهنهی خیلی زیادی داریم که حتا نصفش نیست، بغلش سوخته و چیره است. وقتی خود ما پول کهنه را به مشتریان میدهیم، خیلی جنجال میکنند و نمیگیرند. ما فایدهی دکان را در پول کهنه تلف میدهیم. خواست ما از دولت این است که پولهای نو به بازار بیرون شود و مردم از آن استفاده کنند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
همین گونه، یکی از صرافان در شهر کابل، با شکایت از افزایش پولهای فرسوده در بازار، میگوید که بخش زیادی از حجم پولی که روزانه مبادله میکند را، پول کهنه تشکیل میدهد و هنگام بردن آن به بانک برای تبدیلی نیز، با مشکل روبهرو است.
این صراف میافزاید: «روزانه ما خیلی پولهای کهنه را جمعآوری میکنیم؛ مثلاً ۱۸ تا ۲۰ هزار دالر که ما در سرای شهزاده میفروشیم و میآییم و میبینیم ۵۰۰ هزار افغانی آن مندرس میبراید، این مندرسها را ما جمع میکنیم. از دولت میخواهیم که پولهای کهنه و فرسوده جمع شود، نو چاپ شود، مردم خیلی با مشکل مواجه اند.»
در همین حال، جبار صافی، آگاه مسائل اقتصادی، با نگرانی از فرسودگی پول افغانی، میگوید که اگر بانکنوتهای تازه چاپشده وارد بازار نشود، ممکن است ارزهای خارجی در بازارها رایج شود.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
با این حال، مسئولان بانک مرکزی افغانستان، بدون مشخصکردن زمان توزیع بانکنوتهای تازه به بازار، میگوید که این بانکنوتها بر اساس کارشیوهی خاصی وارد بازار خواهد شد.
حسیبالله نوری، سخنگوی این بانک، میگوید: «بانک مرکزی افغانستان بنابر ضرورت در بازار و با درنظرداشت سیاستهای معقول پولی و بر اساس طرزالعمل مشخص، بانکنوتهای مندرس را از بازار جمعآوری و به جای آن بانکنوتهای جدید را به بازار تزریق میکند.»
این در حالی است که به دنبال شکایت شهروندان از افزایش پولهای کهنه در بازارهای کشور، بانک مرکزی افغانستان، دوونیم ماه پیش، اعلام کرده بود که پولهای تازه چاپشده را در بازارها توزیع میکند.