وزارت امور خارجه‌ی چین، به تازگی گفته است که حکومت سرپرست امارت اسلامی برای به‌رسمیت‌شناسی و راه‌یافتن به جامعه‌ی جهانی، نیاز به ایجاد اصلاحات سیاسی، تأمین امنیت و بهبود روابط با همسایه‌هایش دارد و باید به نگرانی‌های بین‌المللی رسیدگی کند.

وانگ‌ ونبین، سخن‌گوی وزارت امور خارجه‌ی چین، در یک نشست خبری گفته است: «امیدواریم طالبان [امارت اسلامی] بیش‌تر به انتظارات جامعه‌ی جهانی پاسخ دهد، یک ساختار سیاسی باز و فراگیر ایجاد و سیاست‌های داخلی و خارجی معتدل و محتاطانه اتخاذ کند.»

سخن‌گوی وزارت خارجه‌ی چین، تأکید کرده است که چین به عنوان همسایه‌ی افغانستان نمی‌خواهد این کشور از جامعه‌ی جهانی دور بماند. هرچند امارت اسلامی تا کنون در این باره واکنشی نشان نداده؛ اما پیش از این گفته که تمام پیش‌شرط‌های جهان را عملی کرده است.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

در سوی دیگر، شماری از کارشناسان روابط بین‌الملل، می‌گویند که اظهارنظرهای چین، نشان‌دهنده‌ی قدرت‌نمایی این کشور در برابر کشورهای غرب و تلاش برای پذیرفتن امارت اسلامی از سوی کشورهای جنوب آسیا است.

محمدباقر جویا، کارشناس روابط بین‌الملل، می‌گوید: «در حوزه‌ی منطقه‌ای، چین حضور امارت اسلامی در افغانستان را به عنوان یک واقعیت سیاسی-اجتماعی در جنوب آسیا رنگ‌وبوی پذیرفتن را نشان می‌دهد. در سوی دیگر، درخواست چین به این معناست که اگر ما دروازه‌ی شناسایی امارت اسلامی را باز کنیم، ما نباید در آینده از سوی رقبای سیاسی خود زیر سئوال برویم. چین برای این که زیر سئوال نرود، به عنوان یک پیش‌قدم درخواست کرده است که امارت اسلامی تغییرات را ایجاد کند.»

شماری دیگر از کارشناسان روابط بین‌الملل اما می‌گویند که چین از انزوای سیاسی افغانستان نگرانی دارد؛ زیرا دورماندن افغانستان از جامعه‌ی بین‌الملل، سیاست‌های درازمدت چین را بی‌تأثیر خواهد کرد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

محمود اضطرابی، دیگر کارشناس روابط بین‌الملل، هم می‌گوید: «هر قدر چین به صورت یک‌جانبه و تنهایی خواسته باشد، با امارت اسلامی رابطه برقرار کند و در ابعاد مختلف به مناسبات گسترده بپردازد؛ ولی اگر افغانستان نتواند با سایر کشورها رابطه برقرار کند، در آن صورت نقش چین هم بسیار کم‌رنگ و بی‌تأثیر خواهد شد.»

عبدالجبار اکبری، یکی دیگر از کارشناسان روابط بین‌الملل، نیز می‌گوید: «چین یکی از کشورهایی است که پیوسته با امارت اسلامی روابط خوب داشته است. به همین اساس، امارت اسلامی برای کسب مشروعیت سیاسی کوشش کند به بعضی از قواعد بین‌المللی حرمت بگذارد تا این که نگرانی و تردید‌های کشورها رفع شود.»

پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی، چین به عنوان یکی از قدرت‌های بزرگ جهانی روابط گسترده با افغانستان داشته و سفیر افغانستان را نیز پذیرفته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: