در آستانهی عید قربان، شماری از جوانان در شهر کابل در گفتوگو با سلاموطندار میگویند که در روزهای عید برنامههای ویژه و تصمیم دارند از عید به بهترین شکل در کنار دوستان و نزدیکان شان تجلیل کنند. در این گزارش با ۲۰ جوان پسر و دختر گفتوگو شده که از میان، ۱۸ تن آنها گفته اند افزون بر تهیهی لباس نو برای عید، خرید میوهی خشک و تازه، قربانیکردن، دیدار با دوستان و نزدیکان، میخواهند به شماری از ولایتها نیز سفر کنند.
سیدمحبالله، باشندهی کابل، میگوید که قربانیکردن و رفتن به مکانهای تفریحی با دوستانش از مهمترین برنامههای عیدیاش است. او میافزاید: «در نزدیکهای عید، انسان حس خوبی دارد. روز اول عید مصروف قربانیکردن میشوم و دوم عید مهمان دارم؛ قرار است از بیرون از کشور بیایند؛ اطراف شهر را برای شان نشان میدهم و سوم عید هم با دوستانم به پغمان و باغ بالا میروم و کاغذپرانبازی میکنیم.»
ماصوا احمدی، دیگر باشندهی کابل، میگوید که از یک هفته به این سو سرگرم آمادگیگرفتن برای تجلیل از روزهای عید است. او میافزاید: «برای تجلیل از عید مصروف پاککاری و آوردن تغییرات در وسایل خانه هستم. تصمیم دارم دو روز عید را در خانه و روز سوم را با رفتن به خانهی نزدیکان و دوستانم بگذرانم. احساس خوشی دارم؛ چون در روزهای عید دوستانم را میتوانیم از نزدیک ببینیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
زحل، دیگر باشندهی کابل که از طریق خیاطی روزگارش را میگذراند، میگوید که روزهای عید فرصتی است که میتواند به دیدار دوستان و نزدیکانش برود. «آمدآمد عید است و کار ما در نزدیک عید بیشتر میشود؛ گاهی خسته میشویم و گاهی به خاطر کار ما حس خوب میداشته باشیم. پلان دارم در عید تفریح کنم؛ چون پیش عید مصروفیت زیاد است و فرصت کمتری دارم به همین خاطر کوشش میکنم که فرصت به خود بانم.»
لیزا عمری که در یکی از رسانههای تصویری کار میکند، میگوید که افزون بر تجلیل از عید برای رسیدگی به کارهای دفتریاش نیز برنامهریزی کرده است. او میافزاید: «با وجود مشکلات، لباس عید خریدهام، پاککاری خانه را انجام دادهام و میوه عید را آماده کردهام؛ اما خودم قرار است در محیط کاریام باشم و به مردم خدمت کنم.»
پوشیدن لباس نو، آمادهکردن میوهی خشک و تازه و پذیرایی از مهمانان از رسمهای قدیم شهروندان است که در روزهای عید انجام میشود.
شماری از جوانان اما میگویند که به دلیل ناتوانی اقتصادی، نمیتوانند از روزهای عید به گونهای که میخواهند تجلیل کنند.
انوش حیدری، باشندهی کابل، میگوید که به دلیل تنگدستی نتوانسته برای عید آمادگی بگیرد. او میافزاید: «هیچ حس عید و کدام دلخوشی ندارم؛ به دلیل بیپولی نه در عید گذشته و نه در این عید لباس تهیه کردهایم حتا یک جوره جوراب هم نخریدهایم به همین خاطر در روز عید هیچ پلان ندارم و در خانه هستم.»
شمایل موسوی، دیگر باشندهی کابل نیز، میگوید: «اگر بگویم خوشحال هستیم، شاید راست نگفته باشم؛ پلان خاصی به این عید ندارم؛ چون پارکها بسته است؛ تنها به دیدار دوستان و نزدیکانم میروم.»
در سوی دیگر، شماری از روانشناسان، میگویند که عید فرصتی برای فراموشکردن نگرانیها و ایجاد انگیزه در زندگی جوانان است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
هیبتالله ابراهیمخیل، روانشناس، میگوید: «ما جوانان زیاد داریم که افسردگی دارند؛ ناامید شده اند و مشکلات زیاد هم دارند؛ آمدآمد عید بر روحیهی جوانان تأثیر مثبت میداشته باشد؛ چون با وجود مشکلات و چالشهایی که وجود دارد اما وقتی ما لباس نو میخریم یا نزد دوستان خود میرویم، این یک انگیزه مثبت بر روحیه جوانان میگذارد.»
راشد صدیقی، کارشناسان مسائل اجتماعی نیز، میگوید که تجلیل از روزهای عید میتواند به گسترش روابط اجتماعی جوانان کمک کند. او میافزاید: «وقتی یک انسان خوش باشد، تلاش میکند که روابط خود را با دیگران گسترش دهد و خوشی خود را با دیگران شریک کند؛ دلیلهای زیادی بر خوشبودن انسانها وجود دارد یکی از این دلیلها همین عید است که سبب خوشی و گستردگی روابط میان انسانها میشود.»
با این که شهروندان افغانستان، همهساله با خوشی به استقبال عید میروند؛ اما در سالهای پسین به دلیل کاهش توانایی اقتصادی شهروندان، تجلیل از عید کمرنگ شده است.