جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا میگوید که میتواند مهلت خروج سربازان این کشور از افغانستان را کنار بگذارد.
روزنامۀ واشنگتن تایمز گزارش داده که آقای بایدن این موضوع را در نخستین دیدارش از پنتاگون/وزارت دفاع آمریکا شب گذشته (چهارشنبه، بیستودوم دلو/بهمن) مطرح کرده است. آقای بایدن بر دیپلماسی به عنوان نخستین ابزار دولتداری آمریکا تأکید کرده است. رئیسجمهور آمریکا بیان داشته است که هرگز در استفاده از قوۀ قهریه برای دفاع از منافع حیاتی مردم آمریکا دریغ نخواهد کرد؛ اما فقط در صورت لزوم.
جو بایدن گفته است: «من معتقدم که نیروی نظامی باید آخرین ابزار برای راه حل باشد، نه نخستین راه حل. مأموریت اصلی و ضروری وزارت دفاع جلوگیری از تهاجم دشمنان ما به آمریکا است.»
آقای بایدن همچنان گفته که برای پایاندادن مسئولانه به جنگهایی که در جهان بسیار به درازا کشیده است، کار خواهد کرد.
این در حالیست که پیش از این وزارت دفاع آمریکا هم گفته بود که ممکن سربازان این کشور در زمان تعیینشده در موافقتنامۀ آمریکا با طالبان (اول ماه می امسال) از افغانستان بیرون نشوند.
پس از آن، ژنرال مک کنزی، فرمانده سنتکام/ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا گفت که خروج سربازان آمریکایی از افغانستان باید مبتنی بر شرایط باشد.
به دنبال آن، لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه آمریکایی دوشنبۀ همین هفته، بیستم دلو/بهمن نیز در گفتوگو با شبکۀ خبری «سیبیاس» گفت که سربازان این کشور در زمان تعیینشده (ماه می امسال) در موافقتنامۀ آمریکا با طالبان، افغانستان را ترک نخواهند کرد. آقای گراهام افزوده است، از آنچه دولت جو بایدن، رئیسجمهور این کشور در مورد مسألۀ افغانستان پیشنهاد میدهد، خوشحال است و استقبال میکند.
او گفته است: «من فکر میکنم ما در ماه می بیرون نخواهیم شد. ما زمانی میرویم که شرایط مناسب فراهم شود. طالبان تخطی کردهاند. آنها به تعهداتشان در موافقتنامه عمل نکردهاند. بنابر این، من کاری را که آنتونی بلینکن و دولت بایدن انجام میدهند، تأیید میکنم.»
این سناتور آمریکایی همچنان افزوده است که طالبان در حال ارزیابی مجدد حضور آنها در افغانستاناند. به گفتۀ آقای گراهام، اگر آمریکا خیلی زود و بدون فراهمشدن شرایط لازم بیرون شود، داعش و القاعده دوباره نیرومند خواهند شد و وضعیت زنان نیز بسیار وخیم خواهد شد.
لیندزی گراهام به یافتههای گزارش گروه مطالعۀ افغانستان نیز اشاره کرده و گفته که این گروه به نتایج خوبی دست یافته است. گروه مطالعۀ افغانستان در یک گزارش ۸۴ صفحهیی اوضاع افغانستان را بررسی کرده است.
این گروه در گزارشی زیر عنوان «راهی برای صلح در افغانستان» گفته که خروج غیرمسئولانۀ سربازان آمریکایی احتمالاً به جنگ داخلی جدیدی در افغانستان منجر خواهد شد و این امر دعوت از احیای نیروهای ضد آمریکاست.
در این گزارش از دولت جدید آمریکا خواسته شده است که برنامۀ خروج سربازان این کشور از افغانستان را آهستهتر دنبال کند و ضربالاجل ماه می را کنار بگذارد.
گروه مطالعۀ افغانستان در ماه اپریل سال ۲۰۲۰ میلادی از سوی کانگرس آمریکا به عضویت هیأت سناتور کیلی ایوت، ننسی لیندبورگ و ژنرال جوزف دانفورد با همکاری انستیتیوت صلح آمریکا درست چند هفته پس از توافق صلح آمریکا و طالبان ایجاد شد.
خروج کامل سربازان آمریکایی مشروط به آمدن صلح در افغانستان، روشنشدن فرجام روند صلح یعنی اینکه این کشور چهگونه یک نظام خواهد داشت، جلب پشتیبانی دیپلوماتیک منطقهیی از روند صلح، روشنشدن تعهدات آمریکا به دولت کنونی افغانستان و پیروزی روند صلح، از پیشنهادهای گروه مطالعۀ افغانستان در این گزارش است.
جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، افغانستان را کشوری دارای دولت شکننده دانسته و در این گزارش از پیامدهای خروج شتابزدۀ سربازان کشورش از افغانستان هشدار داده است.
در گزارش گروه مطالعۀ افغانستان آمده است که برای رسیدن به یک نتیجۀ قابل قبول گفتوگوهای صلح افغانستان، باید فرصت و زمان کافی به روند صلح داده شود و برای این کار، تلاشهای دیپلوماتیک به دلیل تمدید ضربالاجل کنونی خروج سربازان آمریکایی از افغانستان (ماه می امسال)، باید آغاز شوند.
گفتنیست در تاریخ ۲۹ فبروری سال ۲۰۲۰، ایالات متحدۀ آمریکا پس از ۱۸ ماه گفتوگو با گروه طالبان، موافقتنامۀ صلح را در شهر دوحه، پایتخت قطر امضا کرد. براساس این موافقتنامه، نیروهای نظامی آمریکا تا اول ماه می ۲۰۲۱ کامل خاک افغانستان را ترک خواهند کرد و در عوض طالبان نیز از حمله به منافع ایالات متحده دست کشیده و روابط خود را با تمام گروههای تروریستی در منطقه قطع خواهند کرد.