شرایط امنیتی و اقتصادی کنونی افغانستان، پای میلیونها شهروند را به بیرون از مرزها به ویژه کشورهای همسایه کشانده است؛ شهروندانی که برای یافتن لقمهنانی به خود و خانوادههای شان، راه مهاجرت را در پیش گرفته و ناچار اند با دردسرهای آن دستوگریبان باشند.
در ادامهی نگرانیها از وضعیت شهروندان افغانستان در کشورهای بیرونی به ویژه ایران و پاکستان، به تازگی دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، برای رسیدگی به پناهجویان افغان در ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و اوزبیکستان، هزینهی بیشتری درخواست کرده است.
شبیا مانتو، سخنگوی دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در یک نشست خبری با اشاره به بحرانهای موجود در افغانستان، تأکید کرده است که پناهجویان، نیازمند دستگیری بیشتر اند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
عادلبیک، یک تن از شهروندان افغانستان که اکنون در ایران به سر میبرد، در بارهی وضعیت پناهجویان در این کشور، میگوید: «مدت دو سال میشود که در ایران پناهنده شدهام. در این مدت، وضعیت مهاجران افغانستانی را دیدهام که بسیار نگرانکننده است و روزبهروز مشکلات شان بیشتر میشود. بارها وعدههایی حتا از سوی سازمانهای بینالمللی سپرده شده است؛ اما تا کنون شاهد هیچ اقدامی از سوی هیچ نهادی نبودهایم.»
محمد، دیگر پناهجوی افغان در ایران، میگوید: «اگر سازمان ملل متحد کمک هم کند، بیشتر از طریق حکومت ایران، طی مراحل میشود که به تغییر وضعیت تأثیر زیادی ندارد.»
ایران و پاکستان، دو کشوری که بیشترین رقم پناهجویان افغان را در خود جا داده، همواره بیشترین رقم خشونت در برابر پناهجویان افغان را نیز به ثبت رسانده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
مشکلات اقتصادی، نداشتن مدرک قانونی، دسترسینداشتن به خدمات کنسولی و رویکرد ایران و پاکستان در برابر پناهجویان افغان، سبب شده است که آنان در این دو کشور، به خدمات بهداشتی و آموزشی دسترسی نداشته باشند.
میرویس زازی، پناهجوی افغان در پاکستان، در این باره میگوید: «مشکلات اقتصادی و دسترسینداشتن به خدمات کنسولی، سبب شده که پناهجویان افغان از حق خود محروم باشند و گاهی حتا نمیتوانند در هنگام بیماری پول دارو را یافت کنند.»
همزمان با این، دیدبان حقوق بشر، به تازگی اعلام کرده است که بیش از دو هزار و ۴۰۰ پناهجوی افغان از سوی حکومت امارات متحدهی عربی در مرکز انساندوستانهی ابوظبی در شرایط فلاکتباری نگه داشته شده اند.