در پایان سفر یکهفتهای هیئت اقتصادی افغانستان به ایران، نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعتوتجارت، از برداشتهشدن موانع در برابر استفادهی افغانستان از بندر چابهار خبر میدهد. او میگوید: «وعدهها شد که شما میتوانید از فردا هم واردات و هم صادرات را از طریق چابهار بخیر شروع کنید.»
مقامهای ایرانی به هیئت افغانستان، گفته اند که پس از این افغانستان بدون هیچ معطلی، میتواند کالاهای بازرگانی خود را از مسیر چابهار صادر و نیازمندیهای خود را از این مسیر وارد کند.
بهرهگیری از بندر چابهار، سبب میشود که افغانستان از راه ایران و هند به آبهای آزاد راه یافته و به تبادلات تجاری با منطقه و جهان بپردازد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ظاهر بهزاد، آگاه مسائل اقتصادی، به سلاموطندار میگوید که بهرهگیری افغانستان برای تبادلات تجاری از مسیر بندر چابهار، میتواند وابستگی افغانستان به بندر کراچی پاکستان را کاهش دهد و برای وضعیت اقتصادی افغانستان نیز سودمند واقع شود.
او میافزاید: «این راه میتواند وابستگی بازرگانان افغانستان را به بندر کراچی کاهش دهد و از این مجرا میشود حملونقل و همین گونه واردات و صادرات بیشتر صورت بگیرد.»
افغانستان سالهاست که برای گسترش تبادلات بازرگانی از مسیر چابهار تلاش دارد. با این که انتظار میرفت به دلیل رقابتهای هند با پاکستان، این کشور بیشتر برای بالابردن حجم صادرات افغانستان از مسیر چابهار علاقهمندی نشان دهد؛ اما تا کنون در این راستا گامهای جدی برداشته نشده است.
آگاهان، میگویند که بهرهگیری از بندر چابهار با وجود سودمندی برای افغانستان، یک سلسه چالشهایی نیز به همراه دارد که بایستی از سوی کشورها برطرف شود.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
عبدالنصیر رشتیا، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، مشکلات سیاسی ایران با جهان و نبود توجه مطلوب ایران و هند به گشایش معیاری چابهار به روی افغانستان را، از چالشهای فراراه استفادهی افغانستان از مسیر چابهار میخواند.
او، در این باره به سلاموطندار میگوید: «بندر چابهار متأسفانه هنوز هم یک سلسله مشکلات خود را دارد؛ به این معنا که ایران هم تحت تعزیرات اقتصادی جهان قرار دارد و یک مقدار مشکلات در قسمت انتقالات پولی وجود دارد و یک سلسله سرمایهگذاریهایی که باید در این بندر صورت میگرفت که قبلاً توافق شده بود که ایران و هند برای ایجاد سهولتها این سرمایهگذاریها را بکنند؛ اما متأسفانه تا کنون نشده است.»
هماکنون یکی از مهمترین راههای ترانزیتی کالاهای صادراتی افغانستان به جهان، مسیر پاکستان است که هرازگاهی با بروز اندکترین مشکل سیاسی میان حکومتهای دو طرف، به روی رفتوآمدهای بازرگانی بسته میشود و زیانهای هنگفتی را روی دوش بازرگانان افغانستان میگذارد.