با توجه به اینکه زنان و خبرنگاران افغانستان سالهای متمادی با مشکلات و چالشهای بسیار روبهرو بودند؛ اما از حقوق کار و آموزش برخوردار بودند. در سال گذشتۀ میلادی (۲۰۲۱) زنان کشور در مشارکتهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در دولت پیشین نقش داشتند، اما با رویکارآمدن امارت اسلامی افغانستان نقش زنان در بسیاری از فعالیتهای اجتماعی کمرنگ شده است.
زرقا یفتلی، یک تن از فعالان حقوق زن، به سلاموطندار میگوید: «متأسفانه سال ۲۰۲۱ بدترین سال برای زنان افغانستان در طی بیست سال گذشته بود. در سال ۲۰۲۱ زنان افغانستان تمام دستاوردها و حقوقی را که در طی دو دهۀ پسین با خیلی مبارزه، تلاش و قربانی بهدست آورده بودند، از دست دادند. چهار ماه پیش از امروز، زنان به تمام حقوقشان دسترسی داشتند.»
سلاموطندار را در اینستاگرام دنبال کنید
جامعۀ رسانهیی افغانستان نیز از تحولات پسین در کشور متأثر شده است؛ در حالی که در سالهای پسین افغانستان از نگاه آزادی بیان در منطقه شهره بود. خبرنگاران و فعالان رسانهیی نیز با توجه به دستاوردهایشان میگویند که در سال ۲۰۲۱ میلادی محدودیتهای جدی و سلب قوانین پشتیبانی از خبرنگاران و جامعۀ رسانهیی افغانستان را با مشکلات و چالشهای بسیاری روبهرو کرد.
مسرور لطفی، مسئول رسانهیی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان، در این باره میگوید: «سال ۲۰۲۱ بهعنوان یک سال پُرچالش و بد به جامعۀ رسانهیی افغانستان بود. در این سال، علاوه بر اینکه مشکلات اقتصادی دامنگیر رسانههای افغانستان شد، بالاتر از ۱۵۰ رسانه در اثر تحولات بسته شدند و بیشتر از ۷۰ درصد خبرنگارانی که کار میکردند، بیکار شدند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
جاوید فرهاد، یک تن از خبرنگاران کشور، میگوید: «سال ۲۰۲۱ بدترین سال در عرصۀ کار خبرنگاری و اطلاعرسانی در افغانستان بود. فعلاً کار رسانهها و در کُل کار خبرنگاری در افغانستان با مشکل حاد مثل تهدیدها و در واقع سانسور و موارد دیگری که چالشزاست، روبهروست.»
براساس گزارشها، در سال گذشتۀ میلادی ۹ خبرنگار در کشور کشته شدند، بیشتر از ۱۰۰ رسانه از فعالیت بازماندند و صدها خبرنگار و فعال حقوق زن کشور را ترک کردند. در این سال، زنان برای کسب حقوقشان راهپیماییهای اعتراضی نیز راهاندازی کردند.