ملا عبدالغنی برادر، معاون نخست رئیسالوزرای امارت اسلامی، روز گذشته در گفتوگوی ویژه با تلویزیون ملی افغانستان گفته است که امارت اسلامی تصمیمی برای شاملکردن چهرههای حکومت پیشین در نظام خود ندارد و این افراد سبب بدنامی نظام جدید خواهند شد.
او با پذیرفتن اینکه آمریکا فهرستی از مقامهای حکومت پیشین را در گفتوگوهای صلح به امارت اسلامی برای شاملساختن در نظام جدید ارائه کرده بود، تأکید کرده که حکومت کنونی سرپرست امارت اسلامی همهشمول است و همه اقوام و اقلیتها در آن جا داده شده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
اما آگاهان امور سیاسی، این تصمیم امارت اسلامی را خلاف عقلانیت سیاسی میدانند و میگویند که هیچ نظامی، مطلق خوب و یا بد بوده نمیتواند و در نظام گذشته نیز افراد شایسته وجود داشتند.
ویس ناصری، آگاه امور سیاسی به این باور است که انحصار قدرت به دست یک جریان سیاسی و کنارگذاشتن جریانهای دیگر، به نفع هیچ طرفی نیست و پیشگرفتن این راهکار معقول و عملی به نظر نمیرسد.
آقای ناصری میافزاید: «کنارگذاشتن افراد، جریانها، اشخاص و در صورت کل کسانیکه با امارت اسلامی نیستند آنها را از صحنۀ سیاسی خارجساختن و همه قدرت سیاسی را منحصرساختن به یک قوم، یک گروه، یک تفکر و یک گروه سیاسی را حاکمساختن و یک ایدیولوژی یک فکر مذهبی را تحمیلکردن نه معقول است، نه ممکن است و نه به نفع مردم افغانستان است و نه عملی است.»
سلاموطندار را در اینستاگرام دنبال کنید
اکرم عارفی، از دیگر آگاهان سیاسی نیز میگوید که خواست همه شهروندان و یکی از شرطهای اساسی جامعۀ جهانی، ایجاد حکومت فراگیر از سوی امارت اسلامیست که اگر تحقق نیابد، تأخیر به رسمیتشناختهنشدن حکومت امارت اسلامی و نیز تداوم چالشها در جامعه را سبب خواهد شد.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که با گذشت بیش از چهار ماه از رویکارآمدن امارت اسلامی افغانستان، تاکنون هیچ کشوری حکومت آنان را به رسمیت نشناخته است. ایجاد حکومت فراگیر، تأمین حقوق بشر و در نظر گرقتن حقوق زنان از پیششرط هاییست که جامعۀ جهانی برای به رسمیتشناختن امارت اسلامی مطرح کرده است. اما مقامهای امارت اسلامی همواره تأکید کردهاند که حکومتشان همهشمول است و همه اقوام در آن جا داده شده است.