کمیتۀ مصونیت خبرنگاران طرحی را بهمنظور حمایت و حراست از آزادی رسانهها در روند گفتوگوهای صلح ارایه کرد. هدف این طرح، تضمین آیندۀ کاری خبرنگاران در صورت امضای توافق صلح بین دولت افغانستان و طالبان گفته شده است.
در این طرح که امروز پنجشنبه، پانزدهم عقرب از سوی کمیته مصونیت خبرنگاران ارائه شد، تأکید شده است که در صورت امضای توافق صلح، حضور زنان در رسانهها ضمانت شود.
به گفتۀ مسئولان این کمیته، هدف این طرح، حمایت و حفاظت از آزادی رسانهها به حیث یک ارزش غیرسیاسی و یکی از عمدهترین دستآوردهای دو دهۀ گذشته است.
در این طرح آمده است که آزادی رسانهها نه تنها منتج به توسعۀ رسانهیی در کشور شده است، بلکه در تأمین سایر حقوق اساسی شهروندان کمک کرده است.
در بخشی از این طرح تصریح شده است :«تعهد طرفهای مصالحه مبنی بر احترام و رعایت آزادی رسانهها، حمایت جامعۀ جهانی در خصوص حفظ دستآوردهای مرتبط به آزادی بیان و ارایۀ یک راهکار مشخص جهت حمایت از آزادی بیان در روند مصالحه از جمله اهدافی اند که این طرح به منظور حمایت از آزادی بیان در روند مصالحه تعقیب میکند.»
ایجاد کمیتۀ حراست از آزادی رسانهها در روند مصالحه، بهبود وضعیت آزادی بیان و رسانهها در کشور به منظور اتحاد و همآهنگی بیشتر میان جامعۀ رسانهیی و دولت، دوام حمایت مالی و تخنیکی جامعۀ جهانی، حمایت سیاسی جامعۀ جهانی و کشورهای دخیل در مسایل افغانستان، راهکارهای پیشنهادی این طرح است.
در این طرح آمده است که در روند مصالحه اعضای جامعۀ رسانهیی باید در ترکیت هیأت مذاکرهکننده شامل شوند تا از آزادی رسانهها دفاع کنند.
صدیقالله توحیدی، مسئول دادخواهی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان میگوید که آنان نگران آیندۀ کاری خویش در روند جاری صلح اند.
او از دولت افغانستان خواسته که نگرانی آنان را در این روند نادیده نگیرد. او از تمامی صنفهای اجتماعی خواهان حمایت از رسانههای کشور شده است.
به گفتۀ مسئولان این کمیته، طرح حراست از آزادی بیان و آزادی رسانهها مورد تأیید فدراسیون ژورنالیستان و نهادهای رسانهیی کشور قرار گرفته است.
نجیبالله مقصودی، عضو کمیتۀ وزارت امور داخله در حل قضایای خبرنگاران با ارایۀ آماری در زمینۀ رسیدهگی به قضایای خشونت علیه خبرنگاران گفت که از سال ۲۰۲۰ به اینسو، ۷۲ قضیه خشونت علیه خبرنگاران به ثبت رسیده که به اکثریت این قضایا رسیدهگی شده است.
به گفتۀ او، در این میان، ۴ قضیۀ قتل، ۱۵ مورد زخم برداشتن خبرنگاران در حملات انتحاری، ۶ مورد ربوده شدن خبرنگاران، ۲۵ مورد تهدیدات امنیتی علیه خبرنگاران و ۱۲ قضیۀ توهین و تحقیر بوده است.
آقای مقصودی افزود که از آغاز سال جاری تاکنون عاملان ۶ مورد قضایای خشونت علیه خبرنگاران بازداشت و به دادستانی معرفی شدهاند.