چند روز است که بگومگوها پیرامون برگزاری نشست بزرگی در کابل از سوی حکومت سرپرست امارت اسلامی اوج گرفته است؛ نشستی که تاکنون زمان برگزاری و آجندای آن در هالۀ ابهام بهسر میبرد.
بر مبنای مکتوبی که چندی پیش در شبکههای اجتماعی همهگانی شده بود، عالمان دین و متنفذان قومی به شرط مجاهد امارت اسلامیبودن میتوانند در این نشست شرکت کنند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
طبق این مکتوب، چهارشنبه، هشتم سرطان سال جاری برای برگزاری نشست تعیین شده است. اکنون که براساس این مکتوب یک روز به برگزاری نشست باقی مانده است، هنوز هم سخنگویان حکومت سرپرست از آجندا و هدف این نشست اظهار بیخبری میکنند.
گفته میشود که بیعت به امارت اسلامی نیز شامل آجندای این نشست است. اما بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، در گفتوگو با سلاموطندار برگزاری این نشست را تأیید میکند و میگوید اینکه عالمان دین به امارت اسلامی بیعت میکنند یا خیر، در پایان این نشست مشخص خواهد شد.
با این حال، آگاهان مسائل سیاسی برگزاری چنین نشستها را بر اوضاع کشور بیاثر میدانند و آن را گردهمایی خودی عنوان میکنند.
طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «نشستی که مشکلات موجود در داخل افغانستان را حل کرده نتواند و به انحصار قدرت خاتمه ندهد، مفید نیست و بیعت مهمانان خوشکردۀ حکومت فعلی، مشروعیت داخلی و خارجی ندارد.»
ولی فروزان، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز میگوید: «اگر هزار بار هم چنین جرگهیی برگزار شود، نتیجهیی ندارد و از آن راهبرد تازه و امیدی بیرون نمیبرآید؛ چون اشتراککنندهگان از خود حکومتاند.»
برخی دیگر از آگاهان میگویند یگانه انتظاری که از برگزاری نشست پیشرو میتوان داشت، فتوا دربارۀ اجازهیافتن دختران به ادامۀ آموزش است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
سردار محمدرحمان اوغلی، سفیر پیشین افغانستان در اوکراین و نیز آگاه مسائل سیاسی، به سلاموطندار میگوید: «نشست عالمان دین حداقل میتواند برای اجازۀ آموزش دختران مشورهیی ارائه کند، اما فکر نمیکنم در مورد فراگیری حکومت و عدالت اجتماعی و حقوق تمام اقشار جامعه اینگونه نشست مفید باشد.»
همزمان با این، نگرانیها از برگزاری این نشست بیحضور رسانهها بهویژه رسانههای تصویری نیز وجود دارد.