مسئولان ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، میگویند که این اداره کارشیوهی ششماههی زمستانی را به هدف کاهش آلودگی هوا در کابل و چهار ولایت مرکزی دیگر روی دست گرفته اند.
این کارشیوه، شامل سه مرحله میشود که در مرحلهی نخست همآهنگی با ادارههای حکومتی، در مرحلهی دوم آگاهیدهی به شهروندان از اضرار آلودگی هوا و مرحلهی سوم آن نظارت از مبنعهای آلودهکننده آبوهوا است.
طوفان جبران، آمر کنترل آلودگی هوا در ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، میگوید که با اجراییشدن این کارشیوه، آلودگی هوا در کابل کاهش خواهد یافت. او میافزاید: «مرحلهی دوم این کارشیوه اطلاعرسانی است که از طریق رسانهها، بروشور و پوسترها به مردم پیامرسانی میشود؛ بخش آخرش از بلند منزلها، حمامها و برخی جاهای دیگر نظارت جدی و همزمان در پنج ولایت دیگر تطبیق میشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سوخت بیکیفیت موترها وسوزاندن زغالسنگ، پلاستیک و رابر در خانههای رهایشی، از منابع مهم آلودگی هوا در کابل است.
شماری از شهروندان، از حکومت سرپرست میخواهند که برای کاهشآلودگی هوا، بهای مواد سوختی را کاهش داده و برق همیشگی را برای خانوادهها تأمین کند.
موسا، باشندهی کابل، میگوید که به دلیل ناتوانی در تأمین هزینهی سوخت ناچار اند در زمستان پلاستیک بسوزاند. «ناچاریم برای گرمکردن خانه، جمپر، جاکت، پلاستیک، کاغذ وکارتن بسوزانیم. هشت تن در یک خانه زندگی میکنیم؛ از حکومت میخواهم که ما را در کار بماند یا زمینهی کار به ما فراهم کند.»
فرهاد، دیگر باشندهی کابل، میگوید:«چوب که نباشد مجبوریم که از کاغذ و پلاستیک استفاده کنیم که در زمستان گذاره شود؛ ما میخواهیم که برق باشد و گاز ارزان شود که مردم از این مشکلات دور شوند.»
همینگونه، شماری از کارشناسان محیطزیستی، تردد موترهای کهنه در شهر، ساختمانهای بلند منزل، کورههایخشتپزی و پارکهای صنعتی را از عاملهای اصلی آلودگی هوا در کابل عنوان میکنند.
مصطفا احمدزی، کارشناس محیطزیستی، میگوید که برای پیشگیری از آلودهگی هوا باید اقدامهای جدیای روی دست گرفته شود. او میافزاید: «کارخانههای صنعتی بیش از حد دود تولید میکنند و حاوی گازها است که میتواند آلودگی هوا را زیاد کند؛ باید فلترها نصب شود و از اینها نظارت صورت بگیرد تا بتوان میزان آلودگی هوا را کاهش داد.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
از سوی دیگر، شماری دیگر کارشناسان نیز خواستار فراهمکردن انرژی پاک برای شهروندان از سوی حکومت سرپرست استند تا میزان آلودگی هوا ناشی از سوختهای بیکیفیت کاهش یابد.
سیدمحمد سلیمانخیل، دیگر کارشناس محیطزیستی، میگوید: «بهای نفت، گاز و دیگر مواد سوختی نسبتاٌ پاک را ثابت نگهداریم تا مردم بتوانند از استفادهی اشیای دودزا دست بردارند.»
آلودهگی هوا، یکی از چالشهای مهم شهروندان در کابل و شهرهای بزرگ است که همهساله باعث مرگ و انواع بیماریهای تنفسی و جلدی می شود.