مسئلهی افغانستان روز گذشته یک بار دیگر در یک نشست و یک گزارش از سوی سازمان ملل متحد، مورد بحث قرار گرفت. در گزارش فصلی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که روز گذشته پخش شد، از وضعیت حقوقبشری در افغانستان و چگونگی حکومتداری امارت اسلامی اظهار نگرانی شده است.
در این گزارش با این که گفته شده است گروههای مخالف مسلح امارت اسلامی توان بهچالشکشیدن این حکومت را در سال ۲۰۲۳ نداشته اند؛ اما تأکید شده که سازمان ملل متحد در این سال ۱۵۰۸ رویداد امنیتی را در افغانستان ثبت کرده است که نسبت به سال گذشتهی آن، افزایش ۳۸ درصدی را نشان میدهد.
امارت اسلامی اما این گزارش را «مغرضانه» و «سوءاستفاده از نام سازمان ملل متحد» خوانده و تأکید کرده که سازمان ملل متحد در گزارش خود عملیاتهای امارت اسلامی در برابر قاچاقچیان مواد مخدر را هم از جمله رویدادهای ناامنی شمرده است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، در این باره گفته است: «پس معلوم میشود که سازمانی به نام ملل متحد چگونه در مخدوشساختن ذهنیت مردم ما مصروف است و امنیت را ناامنی تعبیر میکند. این اقدامات به خواست بعضی از حلقات مشخص استخباراتی و جوانب شریر که به خاطر واردساختن فشار بر امارت اسلامی تلاش میکنند، انجام میشود.»
با این حال، برخی از آگاهان این نگرانیها را از چالشهای اساسی فراراه افغانستان برای بیرونرفت از انزوا میدانند و تأکید میکنند که امارت اسلامی باید بر حل آن تمرکز کند.
محمدباقر محسنی، آگاه روابط بینالملل، در این باره میگوید: «بنابراین، امارت اسلامی برای کنترل اوضاع در افغانستان و استقرار نظام سیاسی و حاکمیت در افغانستان، باید به یک سلسه فکتورهای نظامداری از جمله حق تعلیم زنان و تشکیل حکومت فراگیر، تن بدهد.»
از سویی هم، برخی از آگاهان به این باور اند که نشست روز گذشته و همچنان گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد، بیشتر به سود امارت اسلامی بوده است.
آنان، همچنان میگویند که نگرانیهای مطرحشده در گزارش و نشست سازمان ملل متحد، موارد تکراری است که در بیشتر از دو سال گذشته بارها مطرح شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ولی فروزان، دیگر آگاه روابط بینالملل، نیز در این باره میگوید: «مسئلهی حقوق بشر و تخطیهای حقوقبشری، مواردی اند که در بارهی افغانستان توافق وجود ندارد؛ اما در موارد دیگر کشورها توافق دارند به این که همه میخواهد با طالبان/امارت اسلامی، روابط و تعاملات بیشتری ایجاد کنند و به همین خاطر مسائل را در نشست شورای امنیت و گزارش گوترش به نوعی که به نفع طالبان بود، مطرح کردند.»
گفتنی است که سازمان ملل متحد روز گذشته نشستی را نیز در شورای امنیت این سازمان راهاندازی کرد که در این نشست نیز از مسائلی مانند حقوق بشر و تشکیلنشدن حکومت فراگیر انتقاد شد.
در این نشست اما برخی از اشتراککنندگان از جمله نمایندهی روسیه و روزا اوتونبایوا، نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، از وضعیت امنیتی کنونی افغانستان اظهار خوشبینی کرده اند.