پس از بازداشتن دختران و زنان از تحصیل توسط امارت اسلامی، شماری از نهادها تصمیم گرفته اند که برنامههای آموزشی آنلاین را به دختران و زنان افغان راهاندازی کنند.
در تازهترین مورد، نهاد آموزشی بریتانیایی «FutureLearn» که به گونهی آنلاین فعالیت میکند و با دستکم ۲۰۰ دانشگاه و مؤسسهی علمی در سراسر جهان همکاری نزدیک دارد، با پخش اعلامیهای گفته است که تا زمان بازگشت دختران افغان به مکتبها و دانشگاهها، زمینهی آموزشهای کوتاهمدت و تخصصی را به آنها فراهم میکند.
جوجانسون، رییس نهاد «FutureLearn»، گفته است: «برای دختران و زنانی که میتوانند به اینترنت دسترسی داشته باشند، این میتواند یک راه نجات باشد؛ در حالی که به دلیل اتصال ضعیف، فقر و موانع زبان بسیاری از زنان ممکن است نتوانند به مطالب دسترسی داشته باشند. با این وجود، این میتواند نقش ارزشمندی در توانمندکردن زنان در افغانستان برای دفاع از حق مسلم انسانی شان برای تحصیل داشته باشد.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، دسترسینداشتن به اینترنت و تسلط به زبان انگلیسی، سبب میشود که این گونه برنامهها، سودمندی زیادی نداشته باشد.
بازداشتن دختران و زنان از تحصیل، سبب شد که طاهره، دانشجوی سال آخر دانشکدهی جامعهشناسی دانشگاه کابل؛ در حالی که تنها یک سال به فراغتش مانده بود، از کابل به خانهاش در ولسوالی لعلوسرجنگل غور برود.
او، فراهمسازی این گونه زمینهها برای دخترانی که توانایی اشتراک در آن را دارند، میستاید؛ اما از این که خود نمیتواند از آن بهره ببرد، ناراحت است.
طاهره، به سلاموطندار میگوید: «این، برنامهی عالی است که دخترها میتوانند آنلاین حداقل درس بخوانند؛ چون دخترها باید به هر نحوی درس خود را بخوانند، اما جای تأسف این است که اکثر دخترها به دلیل اینترنت نمیتوانند از این برنامه استفاده بکنند.»
همین گونه، ظریفه، دانشآموز صنف نهم که از بازگشایی مکتبها امیدش را از دست داده است، میگوید: «بسیار خوشحال میشوم که زمینهای برای ما فراهم شود تا ما درسهای خود را ادامه دهیم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
با وجود انتقادهای بسیاری از تصمیم منع دختران و زنان از آموزش، امارت اسلامی هنوز به بازگرداندن این حق تصمیمی نگرفته است.
در همین حال، معصومه حسینی، فعال حقوق زن، تأکید میکند که نباید حق آموزش زنان به آموزشهای مجازی محدود شود. او میگوید: «نباید به آموزشهای آنلاین اکتفا شود و باید برای دستیافتن به حق آموزش زنان دادخواهی شود، تا زنان به آموزش و تحصیل ادامه دهند.»
گفتنی است که پس از بازداشتن دختران و زنان از آموزش در افغانستان، شماری از مرکزهای آموزشی در داخل کشور نیز، برنامههای آموزشی شان را به گونهی آنلاین به پیش میبرند.