امروز (سه‌شنبه، ۲۴ جنوری دلو) روز جهانی آموزش است. با توجه به محدودیت‌های آموزشی فراراه زنان و دختران در افغانستان، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)، امسال روز جهانی آموزش را به دختران و زنان افغان که از دست‌رسی به آموزش باز مانده اند، اختصاص داده است.

ظریفه، دانش‌آموز صنف نهم در یکی از مکتب‌های شهر کابل، به سلام‌وطندار می‌گوید: «متأسفانه مدت دو سال می‌شود که از آموزش باز مانده‌ایم و همین بسته‌بودن مکتب‌ها بر روح و روان ما تأثیر منفی گذاشته ‌است.»

امارت اسلامی به دنبال بازگشت به قدرت در افغانستان، در آغاز دانش‌آموزان دختر بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کرد و اخیراً، دانش‌جویان دختر را نیز از رفتن به دانش‌گاه‌ها منع کرده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

بسته‌ماندن مکتب‌ها در یک‌ونیم سال گذشته به روی دانش‌آموزان دختر، شماری از آن‌ها را از بازیافتن این حق ناامید کرده است.

بصیره شیرزاد، آموزگار در یکی از مکتب‌های شهر کابل، می‌گوید: «به دلیل این که امارت اسلامی روزبه‎‌روز محدودیت‌ها را بر زنان و دختران بیش‌تر می‌کند، دختران هیچ امیدی ندارند که امارت اسلامی دروازه‌ی مکتب‌ها را باز کند.»

فوزیه آزاد، یک تن از دانش‌جویان، نیز می‌گوید: «چون دروازه‌ی آموزش به ‌روی ما بسته ‌است و ما نمی‌توانیم درس بخوانیم، به این خاطر روز جهانی آموزش را باید به ما تسلیت بگویند.»

از سویی هم، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در پیامی به مناسبت روز جهانی آموزش، از امارت اسلامی خواستار‌ لغو دستور بازداشتن دختران از آموزش شده است.

او در تویترش نوشته ‌است: «من از امارت اسلامی می‌خواهم که ممنوعیت ظالمانه‌ی دست‌رسی به تحصیلات متوسطه و عالی برای دختران و زنان در افغانستان را لغو کند.»

به دنبال بسته‌ماندن دروازه‌های مکتب‌ها به روی دانش‌آموزان دختر، سازمان ملل متحد و جامعه‌ی جهانی، بارها با پخش اعلامیه‌هایی خواستار دست‌رسی دختران به خدمات آموزشی شده اند؛ اما این اعلامیه‌ها نتیجه‌ای در پی نداشته است.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

حسنا رووفی، فعال حقوق زنان، در این باره می‌گوید: «اگر سازمان ملل متحد واقعاً گام‌های عملی برای دانش‌آموزان در افغانستان می‌برداشت، حداقل در این دو سال دروازه‌های مکتب‌ها به روی دختران باز می‌شد؛ اما متأسفانه سازمان ملل متحد جز تویت و اعلامیه کاری نکرده است.»

گفتنی است که محدودیت آموزش دختران در افغانستان در یک‌ونیم سال گذشته، واکنش‌های بسیاری را در داخل و بیرون از کشور به هم‌راه داشته؛ اما امارت اسلامی در پاسخ به این واکنش‌ها، همواره گفته که در تلاش ایجاد فضای مناسب آموزشی به دختران و هم‌چنان در حال کار روی نصاب درسی معارف است که با پایان‌یافتن آن، دختران می‌توانند به مکتب بازگردند.

با این حال، وزارت معارف تا کنون جزئیاتی از پیش‌رفت کار روی بازگرداندن حق آموزش دختران به آن‌ها را با شهروندان شریک نکرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: