در شبانهروز گذشته بارش شدید باران و جاریشدن سیل در شماری از ولایتهای کشور از شهروندان قربانی گرفته و شماری از خانوادهها را به ماتم نشانده است.
جاریشدن سیلابهای مدهش در شبانهروز گذشته در شماری از مناطق کشور بهویژه در ولسوالی خوشی ولایت لوگر، صدها خانۀ مسکونی و هزاران جریب زمین کشاورزی را تخریب کرده است.
مسئولان محلی لوگر میزان تلفات سیلابهای ۲۴ ساعته گذشته در این ولایت را ۲۰ کشته، ۳۲ زخمی و ۴ ناپدید اعلام کردهاند. همچنان در نتیجۀ جاریشدن سیلابها در این ولایت، ۳۰۰۰ خانه تخریب و ۲۰۰۰ رأس مواشی نیز تلف شده است.
احمدالله انس، سخنگوی فرماندهی امنیۀ لوگر، به سلاموطندار میگوید: «تاکنون ۲۰ هموطن ما شهید شدهاند، از این میان ۹ تن کودکان و ۲ تن هم زنان هستند. همینگونه ۳۲ تن زخمی و ۴ تن هم ناپدید شدهاند.»
در کنار این، ولایتهای نورستان، لغمان و ارزگان نیز در شبانهروز گذشته گواه جاریشدن سیلابها بوده که تلفات و زیانهای هنگفت مالی برجای گذاشته است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در ۲۴ ساعت گذشته در نتیجۀ جاریشدن سیلابها در نورستان ۱۵ تن کشته و ۲۰ تن دیگر زخمی شدهاند. سیفالدین لتون، سخنگوی والی نورستان، به سلاموطندار میگوید که سیلابها در کنار تلفات، زیانهای هنگفت مالی نیز به مردم وارد کرده و خانههای مسکونی بسیاری را تخریب کرده است.
از سویی هم، مسئولان محلی لغمان میگویند که در شبانهروز گذشته در نتیجۀ جاریشدن سیل در این ولایت، ۳ تن کشته و ۱۵ تن دیگر نیز زخمی شدهاند.
همینگونه مسئولان محلی ارزگان هم میگویند که در نتیجۀ سیلابها در یک هفتۀ گذشته در این ولایت، یک کودک کشته و نزدیک به ۲۸۰ خانه تخریب شده است.
عبدالله خالد، رئیس مبارزه با حوادث طبیعی ارزگان، به سلاموطندار میگوید: «در جریان یک هفتۀ گذشته تنها یک کودک در منطقۀ کلۀخور در نتیجۀ سیلابها کشته و در همین یک هفته خانهها نیز تخریب شده است.»
با این حال، مسئولان وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث میگویند که تیمهای کمکرسان تاکنون در حال سروی زیانها و تلفات سیلابهای شبانهروز گذشته در لوگر اند.
محمدنسیم حقانی، سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدهگی به حوادث، میگوید که بندش راه در نتیجۀ سیلابها کمکرسانی در این ولایت را با مشکل روبهرو کرده است.
او میافزاید: «در ولسوالی خوشی ولایت لوگر راهها مسدود شده و تلفات زیاد است. امروز صبح هم هیچ راه نبود، باز هم تا اندازهیی رسیدهگی صورت گرفته و هنوز سروی تکمیل نشده است. مردم زیاد ضرر دیدهاند و خانههایشان تخریب شده است.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
این در حالیست که وقوع رویدادهای طبیعی بهویژه سیل مردم را در مناطق مختلف کشور بهطور جدی متضرر کرده و در مواردی هم تلفات زیاد به بار آورده است.
عبدالباسط رحمانی، کارشناس رویدادهای طبیعی، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که سیستم هشداردهی و بررسی کشور مشکلات عمده دارد و معیاری نیست.
او میافزاید: «ما در حوادثی که مربوط به اقلیم است دو پارامتر داریم که هشداردهی را بیشتر قوی میسازد. یکی هیدرولوژی است و یکی هم بحث مترولوژی ادارۀ هواشناسی پارامترهای مترولوژی یا هواشناسی را رصد میکند و وزارت انرژی و آب هم بخش هیدرولوژی را، دیتای این هر دو متأسفانه پراکنده است و به صورت جداگانه به ارائه میرسد یا نمیرسد.»
لازم به یادآوریست که در یک هفتۀ گذشته وقوع سیلابها در کشور تلفات و زیانهای فراوان مالی برجای گذاشته است.
یک سال گذشته در کنار سایر مشکلات، سالی پُرتلفات در نتیجۀ رویدادهای طبیعی به شهروندان کشور بود. اما نبود یک میکانیزم مؤثر از سوی حکومت برای رسیدهگی به این رویدادها، از جمله مشکلاتی اساسیست که همواره میزان زیانها و تلفات را بیشتر میکند.