۱۶ روز از بستهماندن گذرگاه مرزی تورخم به روی هر گونه رفتوآمد و واردات و صادرات میگذرد و مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگویند که صدها موتر باربری حامل کالاهای وارداتی افغانستان، در آن سوی این گذرگاه گیر مانده اند.
مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میافزایند که برای کنترل بازار این اتاق و وزارت صنعت و تجارت، مسیر ایران، کشورهای همسایهی شمالی و برخی کشورهای دیگر را بدیل گذرگاه تورخم برای واردات قرار داده اند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
خانجان الکوزی، عضو هیئت مدیرهی این اتاق، میگوید با این که مسیرهای جدید، مشکل نبود برخی اقلام وارداتی در بازارهای کشور را رفع میکند؛ اما واردات از این مسیرها در مقایسه با پاکستان، هنگفت است و از همین رو بهای سبزیها و لبنیات در بازارهای کشور افزایش یافته است.
او میافزاید: «این مواقع سالانه ۸۰۰ میلیون دالر واردات داریم با پاکستان که اکثر مواد غذایی، لبنیات، سبزیجات و میوههای تازه است. ما تلاش میکنیم که باید راهحل پیدا شود و امروز نیز یک جلسه است برای حل چالشها؛ ما سر راه بدیل نیز کار کردیم، ما از ایران و شمال اموال وارد میکنیم، هیچ مشکلی نیست، کمی قیمت تمام میشود.»
با این حال، باشندگان شماری از ولایتها با شکایت از افزایش بهای برخی مواد خوراکی میگویند که بازرگانان با استفاده از هر فرصتی بهای مواد اولیه را افزایش میدهند.
در همین حال، آگاهان مسائل اقتصادی، حل مشکلات بازرگانی میان افغانستان و پاکستان را وابسته به راهکارهای بلندمدت و گفتوگو میان دو طرف میدانند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نبی افغان، آگاه مسائل اقتصادی، میگوید: «بستهشدن تورخم به هر دو کشور زیان بزرگ است؛ کار مردم از شان گرفته میشود و به تمامی تاجران به ویژه تاجران میوههای تازه و لبنیات، زیان بزرگ است و میلیونها افغانی تاوان به اینها میرسد. از راه گفتوگو باید این مشکلات شان را حل کنند و اکثر وقتها ما تأکید کردیم که برای این مسیر باید یک توافقنامه داشته باشند.»
۱۶ روز پیش هنگامی که نیروهای امارت اسلامی در این سوی خط فرضی دیورند تأسیسات میساختند، پاکستان گذرگاه تورخم را بست. با وجود چند بار گفتوگو میان مقامهای دو طرف، این گذرگاه همچنان به روی هر گونه رفتوآمد بسته است.