مسئولان ریاست صنعتوتجارت جوزجان، میگویند که حضور زنان در دستگاههای قالینبافی در مرکز و ولسوالیهای این ولایت، به گونهی چشمگیری افزایش یافته است. به گفتهی مسئولان، ۶۵ درصد قالینهای دستباف زنان در جوزجان، به پاکستان صادر میشود.
نیازمحمد تواب، رییس صنعتوتجارت جوزجان، به سلاموطندار میگوید که حضور زنان در صنعت قالینبافی با گذشت هر روز افزایش مییابد و امارت اسلامی در راستای پشتیبانی از زنان صنعتکار، برنامههایی را روی دست دارد که عملی خواهد کرد.
به گفتهی رییس صنعتوتجارت جوزجان، ایجاد بازار ویژهی بانوان، برگزاری نمایشگاههای ملی و بینالمللی، رشد صنایع دستی و پشتیبانی از تولیدات وطنی، بخشی از این برنامهها اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «در ولایت جوزجان ۸۰ دستگاه قالینبافی است که در آن ۱۳۰ هزار تن مصروف قالینبافی اند. از این میان، شش هزار تن آن را مردان و متباقی آن را زنان تشکیل میدهند.»
با این وجود، شماری از زنانی که با قالینبافی هزینههای خانوادههای شان را تأمین میکنند، از نبود بازار مناسب و فقر روزافزون شکایت میکنند و از حکومت سرپرست و نهادهای کمککننده، خواهان پشتیبانی مالی و ایجاد بازار مناسب برای صنایع دستی اند.
فرزانه، یکی از زنان قالینباف در جوزجان، میگوید که صنعت قالینبافی زحمت زیاد و درآمد اندک دارد و شمار زیادی از زنان از روی مجبوریت به این شغل رو آورده اند و آن را ادامه میدهند.
او میافزاید: «قبلاً بسیار خوب بود و بازارش گرم بود و مردم قالینهای کلان را میبافتند. حالا که اقتصاد مردم ضعیف است، مردم توانایی خرید قالین را ندارند و نرخ قالین هم خیلی ارزان شده است.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
بصیره، یکی دیگر از زنان قالینباف در جوزجان، از امارت اسلامی میخواهد که در راستای ایجاد بازار، رشد بازار قالین و صادرات آن به بیرون از کشور به نام افغانستان، گامهای عملی بردارد.
او میگوید: «دیگر کار نیست، مردان هم بیکار شده اند و ما از روی مجبوریت این کار را میکنیم. قالین امروز هیچ بازار ندارد، روزگار نمیگذرد و بابت ۱۰۰ تا ۲۰۰ افغانی کار میکنیم که غنیمت است.»
این نخستین بار نیست که زنان قالینباف از رکود بازار قالین شکایت میکنند. پیش از این نیز، زنان قالینباف در شماری از ولایتها، خواهان توجه دولت به این صنعت شده اند.