شماری از زرگران در سمنگان، میگویند که خریدوفروش طلا در این ولایت به گونهی چشمگیری کاهش یافته است و به همین دلیل، شماری از زرگران شغل زرگری را ترک کرده اند. زرگران در سمنگان، مهمترین عامل بیرونقی بازار طلا و زیورآلات را، مشکلات اقتصادی مردم عنوان میکنند و میگویند که مردم به جای خرید، طلاهای خود را میفروشند.
معودالدین صدیقی که باشندهی اصلی بلخ است، از چندین سال به این سو در سمنگان مصروف زرگری است. او میگوید که فعالیت زرگران در این اواخر ۷۰ درصد کاهش یافته است و به دلیل رکود بازار، شماری از زرگران دکانهای خود را بسته اند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
این زرگر، میافزاید: «همین دکانی که فعلاً قرار دارید، زرگری همسایهی ما بود که بسته شده است، به خاطر نبود کار و اقتصاد بالاخره دکان زیاد، شهر خرد است و ظرفیت این قدر دکان را ندارد و دیگر مجبور شد بسته کرد. در حکومت پیشین بد نبود همین که مردم یک ذره سیر بود و یک کاروبار بود، از او خاطر میگفتند که پول خرج نشود، میآمدند و طلا میخریدند. حالا کاروبار هم نیست و بسیاری مردم طلایی که در خانه دارند، همان را میآورند و میفروشند.»
محمدآغا، یکی دیگر از زرگران در سمنگان، نیز از کمرونقی بازار فروش طلا شکایت میکند و میگوید که نبود فروشات به اندازهای او را دلسرد کرده است که حتا میخواهد دکانش را ببندد. به گفتهی او، بسیاری از مردم به دلیل مشکلات اقتصادی نه تنها دیگر طلا نمیخرند؛ بل طلاهای خود را برای فروش به بازار میآورند.
محمدآغا میافزاید: «چندین سال است که بازار زرگری کاملاً کاهش یافته است. حتا کسانی که باید طلا و نقره را بخرند، کسانی که در خانه دارند، این جا میآورند و به فروش میرسانند. ما هم از کاروبار خود به حدی دلسرد شدهایم که بعضی اوقات دل ما نمیشود طرف دکان خود برویم. تقریباً به حساب درصدی اگر بگوییم، بازار ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافته و دلیلش نیز پایینبودن مشکلات اقتصاد مردم است.»
با این حال، مسئولان محلی در سمنگان، مشکلات اقتصادی در این ولایت را، فرار سرمایه از کشور عنوان میکنند و میگویند که حکومت محلی حکومتی تازهتأسیس است و حل مشکلات اقتصادی مردم نیاز به زمان بیشتر دارد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
اسدالله عطایی، آمر اطلاعات ریاست اطلاعاتوفرهنگ سمنگان، به سلاموطندار میگوید: «البته طبعاً حکومت محلی هم حکومتی تقریباً تازهتأسیس بگویبم است؛ چون وقتی که نظام سقوط میکند، نظام دیگری به وجود میآید. حتماً مشکلات خود را دارد؛ اما باز هم حکومت متعهد است تا زمینهی کار را به جوانان و همچنان کارآفرینی برای نسل جوان و دیگران صورت بگیرد. البته کارآفرینان هم مشکلات خود را دارند و در طول همین مدت شاید فرار سرمایه هم صورت گرفته باشد؛ ولی الحمدلله حکومت متعهد است تا زمینهی کار را به جوانان و مردم مهیا کند.»
این در حالی است که پس از رویکارآمدن حکومت سرپرست امارت اسلامی، افغانستان با رکود اقتصادی روبهرو شد که این مسئله روی معیشت مردم و مشاغل تأثیر منفی شدیدی گذاشت و حتا شماری از شهروندان شغل خود را ترک کردند.