سه روز پیش، وزارت امور خارجه‌ی امریکا در شرایطی که امارت اسلامی از تأمین‌بودن امنیت در افغانستان سخن می‎‌زند، در اعلامیه‌ای به شهروندان این کشور هشدار داد که از سفر به افغانستان خودداری کنند؛ زیرا به باور این وزارت، خطرهای هراس‌افکنی و احتمال بازداشت شهروندان امریکایی در افغانستان، هم‌چنان پابرجاست. هشداری که پیش از این برخی کشورهای دیگر از جمله استرالیا نیز مشابه آن را به شهروندانش گوش‌زد کرده است.

هم‌زمان با این، روز سه‌شنبه، ۲۸ قوس، در شانزدهمین دور از نشست پارلمانی سازمان پیمان امنیتی جمعی در مسکو، نیز از تهدیدهای هراس‌افکنی برخاسته از افغانستان اظهار نگرانی شده است. بر اساس گزارش‌های پخش‌شده از این نشست، ایمانقلی تاسماگامبتوف، دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی که متشکل از کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان است، گفته است که خطر گسترش هراس‌افکنی، قاچاق سلاح و مواد مخدر از افغانستان هنوز وجود دارد.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی اما می‌گوید که قضاوت منفی برخی کشورها از وضعیت امنیتی افغانستان، نادرست است. او به سلام‌وطندار می‌‌افزاید که در ماه‌های پسین ۸۰ هزار خارجی بی‌هیچ چالش امنیتی به افغانستان سفر کرده اند. آقای مجاهد در این باره می‌‌افزاید: «در ماه‌های اخیر ۸۰ هزار خارجی که شامل سیاحان، ژورنالیستان، کارمندان مؤسسات و تاجران بودند، به افغانستان آمدند و در سراسر افغانستان هم گشتند؛ اما هیچ گونه آسیب به کسی نرسیده است. پس این گونه ادعاها نادرست است و قضاوت از دور است که بر اساس معلومات نادرست صورت می‌گیرد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

آگاهان اما در واکنش به ادامه‌ی نگرانی‌ها از وضعیت امنیتی افغانستان، آن را برآمده از دهه‌ها جنگ در کشور می‌دانند و تأکید می‌کنند که این پیشینه‌ی ناامن افغانستان سبب شده است که هنوز جهان نسبت به محو هراس‌افکنی در افغانستان باور نکند. آنان هم‌چنان از رویکرد کشورها در برابر نگرانی‌های امنیتی از افغا‌نستان انتقاد می‌کنند و می‌افزایند که کشورها در بیش از دو سال گذشته هیچ گونه تلاش عملی را برای رسیدگی و حل این نگرانی‌ها روی دست نگرفته اند.

یوسف امین زازی، آگاه مسائل سیاسی و امنیتی، در این باره می‌گوید: «مبارزه علیه تروریزم یک مبارزه‌ی مشترک می‌خواهد. کشورهای منطقه که تروریزم را ایجاد کرده اند به خصوص پاکستان، ایران و حتا روسیه نقش اساسی را هم در محو تروریزم دارند، من باور دارم که این کشورها خود شان نمی‌خواهند تروریزم از منطقه محو شود.»

بیش‌‌تر از دو سال است که از یک سو امارت اسلامی به جهان نسبت به محو هراس‌افکنی و تهدیدها در افغانستان اطمینان می‌دهد؛ اما از سوی دیگر، پیوسته کشورها نگرانی خود را در این خصوص مطرح می‌کنند.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

با این حال، محمدباقر محسنی، آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید که دوام این وضعیت مبهم می‌تواند افغانستان را در سطح بین‌الملل بیش‌تر متضرر کند و بایستی برای رسیدگی به این مشکلات، امارت اسلامی گام‌های کارسازی را بردارد.

او می‌افزاید: «تا زمانی که مشکلات داخلی افغانستان مثل تشکیل یک حکومت قوی و مسلکی مبتنی به قانون و خواست مردم، حل نشود و ثبات و امنیت دایمی تأمین نشود، چنین نگرانی‌ها ادامه خواهد یافت و افغانستان با مشکل جدی در عرصه‌ی بین‌الملل روبه‌رو خواهد شد.»

این در حالی است که در زمان حاکمیت امارت اسلامی از سطح درگیری‌های جبهه‌ای در افغانستان به گونه‌ی کم‌پیشینه در چند دهه‌ی گذشته کاسته شده است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: