هم‌زمان با ۲۹ سپتمبر، روز جهانی قلب، بیمارداران و شماری از خانواده‌هایی که کودکان شان به بیماری سوراخ قلب مبتلا اند، می‌گویند که در ولایت‌های شان به مرکزهای درمانی بیماری‌های قلبی دست‌رسی ندارند.

نازنین، باشنده‌ی نیمروز که اکنون کودک بیمارش در شفاخانه‌ی صحت طفل اندراگاندی بستری است، می‌گوید که به دلیل نبود مرکزهای درمانی بیماری‌های قلبی در این ولایت، ناگزیر شده کودکش را برای درمان به کابل بیاورد.

او می‌‌افزاید: «کودکم را به ولایت‌های غور، نیمروز و حتا هرات بردم؛ اما درمان نشد. پس از آن، پزشکان ولایت غور گفتند که او را به کابل ببرید.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

مریم، باشنده‌ی کندز که کودکش به دلیل بیماری سوراخ قلب در شفاخانه‌ی صحت طفل اندراگاندی بستری است، می‌گوید که برای درمان کودکش، یک هفته در میان به این شفاخانه مراجعه می‌کند. «کودکم از زمان تولد تا اکنون بیمار است. اگر یک هفته در خانه باشیم، هفته‌ی دیگر در شفاخانه هستیم.»

در همین حال، مسئولان در دفتر جمعیت هلال‌احمر افغانی، می‌گویند که در سه سال گذشته از طریق این نهاد ۴۰۰۰ کودک مبتلا به بیماری سوراخ قلب در داخل و بیرون از کشور درمان شده‌ اند.

فضل‌الحق مقصودیار، معاون سخن‌گوی جمعیت هلال‌احمر افغانی، می‌گوید که هم‌اکنون ۱۴ هزار کودک مبتلا به سوراخ قلب در کشور منتظر درمان اند.

او می‌افزاید: «هم‌اکنون ۱۴ هزار کودک در افغانستان منتظر درمان هستند. بیش‌تر این کودکان در افغانستان قابل درمان نیستند؛ اما ما تلاش می‌کنیم زمینه‌ی درمان آن‌ها را فراهم کنیم. کودکانی که در افغانستان قابل تداوی هستند، روزانه به شفاخانه‌های داخلی برای درمان فرستاده می‌شوند.»

با این حال، شماری از پزشکان، استفاده از داروهای خودسر از سوی زنان باردار و ازدواج با نزدیکان را، از عامل‌های عمده‌ی ابتلای کودکان به سوراخ قلب عنوان می‌کنند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

احمدجاوید، پزشک بیماری‌های قلبی در شفاخانه‌ی صحت طفل اندراگاندی، در زمینه‌ی پیش‌گیری از بیماری‌های قلبی کودکان می‌گوید: «بیماری‌‌های قلبی در کودکان عمدتاً به مادران مرتبط است. مادران باید در دوران بارداری توجه جدی به مصرف داروها داشته باشند و از داروهای مناسب استفاده کنند. هم‌چنان، ازدواج با اقارب نزدیک یکی از علل اصلی این بیماری است. در بزرگ‌سالان، عوامل مختلفی مانند فشار خون بالا، استفاده از مواد مخدر و بی‌توجهی به رژیم غذایی از عوامل عمده‌ی بیماری‌های قلبی به شمار می‌روند.»

از سویی هم، سازمان جهانی بهداشت، نیز به مناسبت روز جهانی قلب، امروز در حساب کاربری اکس خود نوشته که فشار خون بالا حدود ۱.۳ میلیارد بزرگ‌سال میان ۳۰ تا ۷۹ سال را در جهان زیر تأثیر قرار داده است. به گفته‌ی این نهاد، فشار خون بالا یکی از عامل‌های عمده‌ی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی میان بزرگ‌سالان است.

گفتنی است که پیش از این، مسئولان در وزارت صحت عامه گفته اند که ۲۱ درصد مرگ‌ومیر در افغانستان ناشی از بیماری‌های قلبی است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: