تغییرات اقلیمی از چند سال به این سو، به جدی‌ترین چالش جهانی بدل شده که حیات انسان‌ها، دیگر گونه‌های زنده و در نهایت زمین را، به خطر انداخته است. صنعتی‌‌شدن جهان و رشد جمعیت، تأثیرات منفی محیط‌زیستی با پیامدهای نگران‌کننده را در بسیاری از کشورها شکل داده است.

با این حال، پیامدهای منفی تغییرات اقلیمی، تنها به کشورهای توسعه‌یافته خلاصه نشده است و شماری از کشورهایی که در تولید کاربن به سطح گسترده و گرمایش زمین، سهم چندانی ندارند را آسیب‌پذیر کرده که افغانستان نیز یکی از این کشورها است. در سال‌های پسین به ویژه در سال روان، افغانستان گواه رویدادهای ویران‌گر ناشی از تغییرات اقلیمی بوده است.

خشک‌سالی، بارندگی‌های نابه‌هنگام و حتا برف‌باری در تابستان و سیلاب‌های ویران‌گر، از مهم‌ترین نمونه‌های تغییرات اقلیمی در افغانستان است که امسال، شهروندان در ولایت‌های مختلف کشور را زیان‌مند کرده است.

با این همه، مقام‌های حکومت سرپرست امارت اسلامی، در برنامه‌ا‌ی که امروز (یک‌شنبه، ۲۴ میزان) به مناسبت هفته‌ی جهانی تغییر اقلیم، در کابل برگزار شده بود، از پیامدهای تغییرات اقلیمی در افغانستان اظهار نگرانی کردند.

عبدالسلام حنفی، معاون دوم رییس‌الوزرای حکومت امارت اسلامی، در این برنامه با اشاره به آسیب‌پذیری افغانستان از تغییرات اقلیمی، تأکید می‌کند که امارت اسلامی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی مصمم است. آقای حنفی، می‌گوید‌ که حکومت کنونی کنفرانسی را در راستای چه‌گونگی مبارزه با تغییرات اقلیمی، به راه خواهد انداخت.

او، می‌افزاید: «این کنفرانس به هدف دریافت راه‌های حل علمی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی، گنجانیدن مسائل مرتبط با تغییرات اقلیمی در نصاب‌های درسی نهادهای علمی، گسترش فعالیت‌های تحقیقاتی و ایجاد هم‌آهنگی میان سکتور خصوصی و جلب توجه نهادهای بین‌المللی، برگزار می‌شود.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

هرچند در جهان، مبارزه با تغییرات اقلیمی، به یک مورد مهم و جدی در سیاست‌گذاری‌های حکومت‌ها بدل شده، در افغانستان اما توجه درخوری از سوی حکومت در این راستا صورت نگرفته است.

قطع جنگلات و ساحات سبز، ازمیان‌بردن حیات وحش، استفاده از مواد سوختی بی‌کیفیت و بی‌توجهی به دیگر معیارهای پذیرفته‌‌شده‌ی جهانی مبارزه با تغییرات اقلیمی، از دیر باز این به سو، مهم‌ترین مانع‌ها در بخش مبارزه با تغییرات اقلیمی در کشور است.

در همین حال، مسئولان اداره‌ی ملی حفاظت از محیط زیست اعلام می‌کنند که این اداره، برای مبارزه با تغییرات اقلیمی برنامه‌هایی دارد، اما هم‌زمان تأکید می‌کنند که مبارزه با تغییرات اقلیمی، نیازمند برنامه‌ریزی‌های درازمدت است.

حافظ عزیزالرحمان، رییس عمومی اداره‌ی ملی حفاظت از محیط زیست، می‌گوید: «در راستای مبارزه با تغییرات اقلیمی مطابق شرایط کشور به اقدامات عملی و ساختن یک پلان درازمدت نیاز است که اداره‌ی حفاظت از محیط زیست به تلاش‌هایش در این مورد ادامه می‌دهد.»

بر اساس داده‌های اداره‌ی ملی حفاظت از محیط زیست، با روی‌کارآمدن دوباره‌ی امارت اسلامی، دست‌کم ۳۲ پروژه‌ی سازمان‌های جهانی در بخش تغییرات اقلیمی در افغانستان، به حالت تعلیق در آمده‌ است.

از سویی هم، مقام‌های حکومت سرپرست، در بخش مبارزه با تغییرات اقلیمی، خواهان توجه و هم‌کاری جامعه‌ی جهانی شده اند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

شیرمحمد عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجه، می‌گوید کشورهایی که در چند دهه‌ی گذشته درگیر جنگ در افغانستان بودند، سبب تغییرات اقلیمی شده ‌اند و باید برای مبارزه با آن، با افغانستان هم‌کار باشند.

او، می‌افزاید: «در تخریب محیط و آب‌‌وهوای افغانستان دنیا هم نقش بزرگ داشت، مخصوصاً در قسمت استعمال سلاح که شوری سابق، ناتو و امریکا استعمال کردند.»

گفتنی ‌است که از چند سال به این سو، شمار زیادی از باشندگان بزرگ‌شهرها به ویژه در کابل، در فصل‌های زمستان به بیماری‌های گوناگون ناشی از آلودگی‌های محیط‌زیستی دچار می‌شوند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: