از «روز جهانی خط‌ بریل» یا شیوه‌ی نگارش ویژه‌ی نابینایان، از سوی دانش‌گاه خصوصی «نخبگان» با حضور نابینایان بلخی و مسئولان محلی در بلخ، گرامی‌داشت شد.

بریل، خط برجسته‌ای است که نابینایان از آن برای خواندن و نوشتن استفاده می‌کنند. این خط به نام مخترع آن «لوی بریل» که یک نابینا بود، شهرت دارد و روز چهارم جنوری به نام روز جهانی خط‌ بریل نام‌گذاری شده است.

از این روز در حالی در بلخ گرامی‌داشت می‌شود که افراد نابینا از نبود برنامه‌های حمایتی و فرصت‌های مناسب شغلی، شکایت دارند.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

نبود کتاب و آگاهی‌نداشتن آموزگاران مکتب‌های دولتی از خط بریل، کم‌بود فرصت‌های آموزشی و شغلی و جذب‌نشدن نابینایان در نهادهای تحصیلی، از مهم‌ترین مشکلات آنان گفته می‌شود.

عبدالرحیم صفا، یک تن از افراد نابینا در بلخ، می‌گوید: «افرادی که قدرت بینایی ‌شان را از دست داده‌ اند، با مشکلات اقتصادی روبه‌رو هستند. به خاطر پیداکردن یک لقمه نان فرزندان معلولین در سرک‌ها کار می‌کنند. در قسمت صحی مشکلات دارند، در قسمت کار مشکلات دارند.»

سیدمحمد یزدان‌پرست، یک تن دیگر از افراد نابینا در بلخ، نیز می‌گوید: «دانش‌آموزانی که در مکتب‌‌های دولتی بلخ هستند، با کم‌بود کتاب درسی و آموزگاران مسلکی روبه‌رو اند. افرادی که از صنف ۱۲ فارغ می‌شوند، به عدم آشنایی استادان به خط بریل نمی‌توانند به دانش‌گاه‌ راه پیدا کنند.»

در همین حال، مسئولان ریاست امور شهدا و معلولین بلخ، می‌گویند که در هم‌آهنگی با دیگر نهادهای دولتی به منظور ارائه‌ی خدمات بهتر به افرادی که توانایی دیدن را ندارند، تلاش می‌کنند.

جان‌محمد حکمت، رییس امور شهدا و معلولین بلخ، می‌گوید: «ما برای آنان اطمینان می‌دهیم در صورتی که توان کار را داشته باشند، به آن‌ها فرصت کاری ایجاد می‌کنیم. برای رسیدگی به مشکلات آنان و استخدام ‌شان  در هم‌آهنگی با رهبری امارت اسلامی در بخش معارف و صحت کار می‌کنیم.»

از سویی هم، آمر مکتب ویژه‌ی افراد دارای معلولیت در بلخ، با تأیید این مشکلات می‌گوید مسئولان دانش‌گاه بلخ وعده‌ سپرده اند که زمینه‌ی جذب نابینایان را در رشته‌های تحصیلی فراهم می‌کنند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

اجمل رحمانی، آمر مکتب ویژه‌ی افراد دارای معلولیت در بلخ، می‌گوید: «ما صحبت کردیم و وعده سپردند که زمینه‌ی دست‌رسی به خدمات مسلکی، در بخش آموزشی تخنیکی و مسلکی کار و فعالیت در اجتماع را فراهم می‌کنند. با معاون دانش‌گاه بلخ صحبت کردیم، وعده سپردند که این معضل را حل می‌کنند.»

با این همه، بر بنیاد آمار انجمن نابینایان افغانستان، هم‌اکنون حدود ۱۸ هزار نابینا و کم‌بینا در بلخ حضور دارند که از این میان، دست‌کم پنج هزار تن آنان به گونه‌ی کامل نابینا هستند.

روز جهانی خط بریل (World Braille Day)، روز بین‌المللی است که در چهارم جنوری با هدف آگاهی از اهمیت بریل به عنوان وسیله‌ای ارتباطی در تحقق کامل حقوق بشر برای افراد نابینا و کم‌بینا گرامی می‌دارند. این روز توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد در اعلامیه‌ای در نومبر ۲۰۱۸ نام‌گذاری شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: