بانک جهانی هشدار داده است که کشورهای توسعهنیافته بهدلیل بحران جاری در اوکراین و نیز گسترش ویروس کرونا با رکود شدید اقتصادی روبهرو اند.
بانک جهانی با پخش گزارش سالانهاش دربارۀ رشد اقتصاد جهانی گفته است که شیوع ویروس کرونا و بهدنبال آن جنگ اوکراین بهای مواد غذایی و نفت را در سراسر جهان، بهویژه افغانستان افزایش داده است.
به گفتۀ این بانک، پس از سال ۱۹۷۰، این نخستین بار است که جهان بهدلیل افزایش بهای مواد خوراکی و نفتی، با تورم شدید روبهرو شده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
در گزارش بانک جهانی آمده است که در این رکود اقتصادی، کشورهای توسعهنیافته بیشترین آسیب را خواهند دید. اهیان کوسی، رئیس بخش چشمانداز اقتصادی جهان در بانک جهانی، ابراز نگرانی کرده که اقتصاد جهانی در ۸۰ سال گذشته، به حد نهاییاش کوچک شده است.
او افزوده است: «با تأسف باید بگویم که وضعیت خرابتر از آنچه است که ما پیشبینی کرده بودیم. ما پیشبین رکود اقتصادی بودیم، اما اکنون به نظر میرسد که رشد اقتصاد جهانی ۲.۹ درصد کاهش خواهد یافت. این رقم در سال گذشته ۵.۷ درصد بود.»
در همین حال، تحلیلگران مسائل اقتصادی میگویند که افغانستان یک کشور واردکننده است و اکنون نیز در وضعیت بد اقتصادی قرار دارد و بسیاری از شهروندان با فقر و بیکاری دستوپنجه نرم میکنند.
آنان میگویند که بهای کالاها هر روز در حال افزایش است و امارت اسلامی در نخستین گام باید ذخیرۀ مواد غذایی را در ذخیرهگاههای استراتژیک بررسی کند، در غیر آن دولت و مردم با بحران سخت اقتصادی روبهرو خواهند شد.
ذکریا حیدری، تحلیلگر مسائل اقتصادی، به سلاموطندار میگوید هر رویدادی که در جهان اتفاق بیافتد روی افغانستان نیز تأثیر میگذارد و اکنون بهای کالاها به حدی افزایش یافته است که بسیاری از افراد توان خرید آن را ندارند.
با این حال، عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، با آنکه وضعیت شکنندۀ اقتصادی در سراسر جهان را نگرانکننده میخواند، اما میگوید که امارت اسلامی برای بهبود وضعیت اقتصادی افغانستان اقداماتی مانند افتتاح پروژۀ قوشتپه و استخراج معادن را رویدست گرفته است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید که برای کاهش سطح فقر در کشور ادارههای ذیربط روی طرحی کار میکنند که در آن به معادن، زراعت و مدیریت آب اولویت داده شود و این طرح بهزودی تکمیل میشود.
گفتنیست که بانک جهانی همهسال دربارۀ گسترش و رشد اقتصاد جهانی گزارش پخش میکند. در گزارش سال گذشتۀ این نهاد نیز دربارۀ رشد اقتصادی و کاهش تولیدات در افغانستان ابراز نگرانی و عمده ترین دلیل آن جنگ های داخلی عنوان شده بود.