شماری از زنان در بغلان و سمنگان، با نگرانی از افزایش چشمگیر بیماری سردردی میان زنان در این دو ولایت، میگویند که بیکاری زنان و گسترش ناداری در جامعه، از عاملهایی اند که این بیماری را در میان زنان به وجود آورده است.
زرمینه، باشندهی بغلان، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید با این که بارها برای درمان بیماری سردردیاش به پزشک مراجعه کرده است؛ اما همچنان از این بیماری رنج میبرد.
او میافزاید: «از ۱۴سالگی که من سردرد هستم تا حالا ۵۱سالگی. رفتم و عکس سرم را گرفتم، پیش داکتر/پزشک رفتم و ۱۳ نسخه دوا به من داد؛ ماه در ماه داکتر اعصاب و هنوز هم سرم خوب نشده است. دلایلی که باعث سردردیام میشود، ناآرامخوابی، کمخوابی، سروصدای زیاد و تشویش است.»
کرشمه، دیگر باشندهی بغلان، نیز میگوید که دو سال میشود به بیماری سردردی دچار شده و مصرف داروهای زیادی نیز به این بیماری او اثری نگذاشته است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «از سردردی من هم دو سال میشود و نزد داکتر هم مراجعه کردم، متأسفانه نتیجهی مثبت نگرفتم. دلیلش ممکن همین باشد که دواها باکیفیت بالا نبوده یا این که دلیل سردردی مرا داکتر مشخص نکرده است و بالاخره در همین دو سال که من دوا گرفتم و نزد داکتر مراجعه کردم، نتیجه نداد.»
شکیلا و مدینه، دو تن از باشندگان سمنگان، میگویند که در سه سال پسین به این بیماری مبتلا شده اند.
شکیلا، میافزاید: «سردردیام قسمی بود که از نصف سر شروع میشد؛ چشمهایم را هم درد میگرفت؛ گاهی طرف راست چشمهایم را درد میگرفت و گاهی طرف چپ را. گوشهایم را هم درد میگرفت؛ گردنم را هم درد میگرفت؛ نزد خیلی داکترها رفتم و معاینه کردم، یکیاش میگفت که دیپریشن یا افسردگی داری که باعث شده سردرد شوی و دیگریاش میگفت مشکل معده داری.»
مدینه، نیز میافزاید: «گاهی سرم درد میکند و بیشتر هوا که گرم باشد یا هم که زیاد درس بخوانم، این رقم میشود. قبلاً هم رفته بودم نزد داکتر؛ چون چشمهایم کمی دوربینش ضعیف بود و بعضی داکترها گفتند به خاطر همین که دوربین چشمهایت ضعیف است، سر چشمانت که فشار میآید، به همین خاطر سرت را درد میگیرد.»
از سویی هم، عثمان شیرزی، پزشک در بغلان، میگوید که زنان به دلیلهای گوناگون بیشتر دچار سردردی میشوند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او میافزاید: «ضرورت است که خانمها هم کار و فعالیت کنند؛ در جامعه سهم داشته باشند؛ درس بخوانند. خانمها از نگاه جسمانی نسبت به مردان ضعیفتر هستند؛ چون مشکلات دارند؛ بنابراین آنها سردردی را بیشتر تجربه میکنند و ممکن بیشتر سردرد شوند. بهترین طریقهی تداوی همین است که به آنها زمینهی بهتر زندگی مساعد شود.»
با این حال، احمدبارز صاحبزاده، پزشک در شفاخانهی مرکزی بغلان، میگوید مراجعه زنانی که به سردردی دچار اند، به این شفاخانه بیشتر شده است.
صاحبزاده، میافزاید: «با توجه به مراجعین، مریضانی که شاکی از سردردی و افسردگی هستند، تعداد شان به تناسب سال گذشته افزایش یافته است که به صورت خلاصه دلیلش را تشوشات روحی هم گفته میتوانیم؛ ولی دلیل تشوشات روانی نزد خانمها تفاوتهای هورمونی، زایمان، معیوبیت، ازدستدادن اعضای خانواده، مشکلات خانوادگی، مشکلات اقتصادی، مهاجرت و سایر موارد بوده میتواند. توصیهی من منحیث یک متخصص روان و اعصاب این است که به موقع نزد متخصص مربوطه مراجعه و ادویه را به صورت منظم مطابق به توصیهی داکتر مصرف کنند. عواملی که باعث ایجاد سردرد در آنها میشود، از آنها دوری و پرهیز کنند.»
گفتنی است که افزایش بیماری سردردی در میان زنان در برخی از ولایتها، عاملهایی مانند بلندبودن فشار عصبی دارد؛ چیزی که پزشکان تأکید میکنند بیماران در استفاده از داروها احتیاط را رعایت کنند.