روز یک‌شنبه، ۲۳ ثور، کابل یک بار دیگر میزبان هیئت بلندپایه‌ی اوزبیکستانی به ریاست الهام محکموف، وزیر ترانسپورت این کشور، بود. این هیئت در دیدار با مقام‌های امارت اسلامی از جمله محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست‌الوزرا و سرپرست وزیران امور خارجه، صنعت و تجارت و ترانسپورت و هوانوردی، خواهان بهبود روابط کابل و تاشکند در بخش‌های تجارت و ترانزیت شده است.

هیئت اوزبیکستانی، بهبود روابط اقتصادی با افغانستان را از اهداف این سفر به کابل بیان کرده و خواهان زمینه‌سازی از سوی امارت اسلامی برای سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذاران اوزبیک در افغانستان شده است.

حمدالله فطرت، معاون سخن‌گوی امارت اسلامی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «وزیر ترانسپورت اوزبیکستان گفت که سطح هم‌کاری‌های ترانسپورتی و دادوستد تجارتی کابل و تاشکند هفت برابر افزایش یافته است و تلاش می‌کنیم که با هم‌آهنگی و هم‌کاری با ادارات مربوطه‌ی امارت اسلامی، تقسیم‌اوقات کاری بندر حیرتان را به ۲۴ ساعت افزایش دهیم.»

از سوی دیگر، هیئت اوزبیکستانی در دیدار با نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت، اعلام کرده که کشورش آماده‌ی ارائه‌ی تخفیف ۴۰میلیون دالری در بخش ترانزیت برای محصولات بازرگانی افغانستان است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخن‌گوی وزارت صنعت و تجارت، در خصوص این وعده‌ی اوزبیکستان می‌گوید: «جمهوری اوزبیکستان به منظور حسن هم‌کاری در سال ۲۰۲۴ حدود ۴۰ میلیون دالر در بخش ترانزیت کالاهای افغانستان از مسیر اوزبیکستان، تخفیف در نظر گرفته است.»

پس از به‌قدرت‌رسیدن دوباره‌ی امارت اسلامی در افغانستان، اوزبیکستان بارها با اعزام‌ هیئت‌های متعدد به دنبال بهبود روابط اقتصادی و بازرگانی با افغانستان ‌است.

آگاهان مسائل اقتصادی، باور دارند که این رویکرد اوزبیکستان برخاسته از رویکرد اقتصاد باز اوزبیکستان است و این کشور به دنبال دست‌یابی به بازار آسیای جنوبی از مسیر افغانستان است. این آگاهان، این رویکرد اوزبیکستان را به سود افغانستان می‌دانند و بر بهره‌گیری از آن تأکید می‌کنند.

عبدالنصیر رشتیا، آگاه مسائل اقتصادی، در این باره می‌گوید: «ما هر قدر بتوانیم روابط اقتصادی استراتژیک خود را با کشورهای منطقه بیش‌تر بسازیم، این می‌تواند سهولت‌های بیش‌تری به تجارت افغانستان مهیا بکند و ما را از متکی‌بودن به یک مسیر و انزوا بیرون می‌کشد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، آگاهان روابط بین‌الملل، استفاده‌ی بهینه از رویکرد اقتصادمحور کشورهای منطقه در برابر افغانستان را، برای مبدل‌شدن افغانستان به مسیر ترانزیتی کشورهای آسیای میانه با آسیای جنوب، نیازمند ساخت‌وساز زیرساخت‌ها و به‌رسمیت‌شناسی حکومت سرپرست افغانستان از سوی جامعه‌ی جهانی می‌دانند.

اجمل زرمتی، آگاه روابط بین‌الملل در این باره می‌گوید: «حالا برای عملی‌شدن پروژه‌هایی مثل خط آهن و انتقال برق، یگانه چیزی که مهم است، موضوع به‌رسمیت‌شناخته‌شدن افغانستان است. تا زمانی که افغانستان از سوی جهان به رسمیت شناخته نشود و بانک جهانی حمایت نکند، این پروژه‌ها عملی نمی‌شود.»

گفتنی است که حجم تجارت میان افغانستان و اوزبیکستان در سال گذشته‌ی خورشیدی ۲۸۱ میلیون دالر بود که از این میان، افغانستان به ارزش ۲۳ میلیون دالر به اوزبیکستان صادرات داشته ‌است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: