شماری از باغ‌داران در پروان که روش‌های جدید باغ‌داری را فرا گرفته اند، می‌گویند که با عملی‌سازی این روش‌ها، میزان حاصلات باغ‌های شان افزایش یافته است.

میرحمزه‌ی ۵۰ساله، باغ‌دار در ولسوالی بگرام پروان، می‌گوید که هشت جریب زمینش را برای کاشت گونه‌های میوه اختصاص داده و با استفاده از روش‌های جدید کشاورزی توانسته از آن، حاصلات بهتری بردارد. او که با این کارش به باغ‌دار «خلاق» شهرت یافته است، می‌افزاید: «چیزهایی که در باغ‌های دیگران نیست، من کاشت کرده‌ام حتا این میوه‌ها در آسیا کم‌یاب است؛ انگور بلک‌ویلیام که به نام شاهانه نیز یاد می‌شود از تاجیکستان خواستیم؛ بهترین انگور و ایتالیایی است. انگور منیکرفنگر یا انگشت‌عروس بسیار یک انگور زیباست. خربزه‌ی درختی دو رقم دارم؛ تاک‌های خراب را از بین برده‌ام و به عوض آن تاک‌های جدید غرس کردم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

این کشاورز، می‌گوید که با این که فراگیری روش‌های جدید کشاورزی کاری ساده نیست؛ اما او توانسته این روش‌ها را فرا بگیرد و می‌خواهد دانشش را به دیگر کشاورزان نیز انتقال دهد. «در هر تاک نام‌هایش را نوشته کرده‌ام که اشتباه نکنم هنگام تکثیر و قلمه‌کردن؛ کشاورزانی که خلاق نیستد کوشش کنند تجربه بگیرند؛ خاک شمال کابل بسیار مناسب است برای کاشت هر نوع نهال. این که ما می‌گویم نمی‌شود، شاید روش غرس یا پیوند درختان را ندانیم.»

گل‌پادشاه جلیلی، باغ‌داری دیگری، می‌گوید که به دلیل آشنایی‌نداشتن به روش‌های جدید کشاورزی و گسترش آفت‌های نباتی، کار در بخش کشاورزی برایش خسته‌کننده شده است. به گفته‌ی این باغ‌دار «دو جریب زمین هفت سیر تخم می‌برد؛ این مقدار زمین باید ۶۰۰ سیر گندم حاصل بدهد؛ اما ما ۲۰۰ سیر هم نگرفتیم، چون بیماری‌ها به کاشت ما ضربه وارد کرده است.»

گل‌پادشاه، می‌افزاید که می‌خواهد روش‌‌های درست کشاورزی را فرا بگیرد و برای مشورت‌گرفتن و فراگیری این روش‌ها، می‌خواهد نزد کشاوران که این روش‌ها را فرا گرفته، برود.

در سوی دیگر، نیازمحمد تایب، آمر امور زراعتی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پروان، می‌گوید که برای معیاری‌سازی سیستم کشاورزی در این ولایت برنامه‌هایی را راه‌اندازی و برای ایجاد باغ‌های معیاری و ترویج گونه‌های پُرثمر میوه‌‌ها، غله‌ها و گونه‌های سبزی، مشورت‌هایی را به کشاورزان داده اند. او می‌افزاید: «بخش‌های باغ‌داری در حدود ۱۴۴۰۱ هکتار است ۲۵۶ جریب باغ‌های معیاری سیب، بادام، گیلاس را ایجاد کرده اند، گسترش باغ‌های پسته به گونه‌ی معیاری، اصلاح سیستم باغ‌داری از سیستم محلی به سیستم عصری، ایجاد اتحادیه‌های زراعتی در سطح ولسوالی‌ها، در اولویت کارهای ما بوده است.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

مقصود مقدس، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید که نهادهای مسئول در این ولایت باید زمینه‌ فراگیری روش‌های درست کشاورزی را به کشاورزی فراهم کنند. «دولت همین گونه افراد را تشویش و هم‌کاری کند و ساحه‌های تولیدی شان‌ را به عنوان یک قطعه‌ی نمایشی برای دیگر باغ‌داران نشان دهد؛ باغ‌دار باید از سیستم‌های تلفیقی کنترل آفت‌های نباتی کار بگیرند، در کاشت سبزی‌ها و میوه‌ها تنوع بیارند و عملیات خوب کشاورزی را در باغ خود عملی کنند.»

سکتور کشاوزی، از مهم‌ترین منابع اقتصادی است و کم‌وبیش ۷۰ درصد خانواده‌ها به ویژه در ولایت‌ها سرگرم کار در این بخش اند و از این راه نیازهای خوراکی و غیرخوراکی شان فراهم می‌کند؛ اما کار در بخش کشاورزی هنوز به گونه‌ی سنتی پیش می‌رود.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: