کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، اعلام کرده که نظر به بررسیهای این نهاد، خشونتهای خانوادگی در همه کشورهای درگیر بحرانهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مهاجرتی از جمله افغانستان، در سال روان میلادی ۵۰ درصد افزایش یافته است.
این نهاد، روز گذشته -جمعه، ۹ قوس- در بیانیهای گفته که این خشونتها سلامت روان زنان را به خطر انداخته است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
شماری از زنانی که قربانی خشونتهای خانوادگی از جمله ازدواجهای اجباری و زیرسن، محدودیت در تصمیمگیری فردی، لتوکوب یا خشونتهای لفظی اند، میگویند که راهی جزو تحمل این وضعیت ندارند.
سمیه احمدی، باشندهی نیمروز، میگوید که به دلیل ازدواج اجباری از زندگی مشترکش هیچ لذتی نبرده است. او میافزاید: «۱۲ساله بودم که ازدواج کردم؛ پس از ازدواج فهمیدم شوهرم دست لتوکوب دارد؛ تعادل فکری و ذهنی نداشت؛ من مانند یک زندانی بودم فکر میکردم که فردی بیاید مرا آزاد کند.»
گلچمن نظری، باشندهی غزنی که تجربهی خشونت خانوادگی را دارد، میگوید: «تصمیم دارم یک کارگاه خیاطی در نزدیک خانهی ما ایجاد کنم؛ اما خانوادهام مخالفت میکند به همین دلیل افسردهگی برایم پیدا شده؛ زندگیام فقط در چهار دیواری خانه توقف پیدا کرده است.»
آگاهان اجتماعی، ناآگاهی، وجود باورهای اشتباه در خانوادهها و تضاد در عملکردهای هر نسل را به عنوان عاملهای افزایش خشونتهای خانوادگی یاد کرده و از پیامدهای آن هشدار میدهند.
راشد صدیقی، جامعهشناس، میگوید که برای کاهش خشونتهای خانوادگی، باید آگاهی خانوادهها بیشتر شود. او میافزاید: «سنتهای ناپسند در برخی مناطق، بیسوادی، نااگهی یا دید منفی اساس این مشکلات است؛ اگر جلو این کارها و رفتارها گرفته نشود، این ایده به نسلهای بعدی انتقال میکند و حل این مسئله دشوار میشود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که چندین نهاد حکومت سرپرست در راستای رسیدگی به مشکلات زنان به ویژه قربانیان خشونتهای خانوادگی، فعالیت دارد. «نهادهای مربوط همیشه به قضیهها در این باره رسیدگی کرده؛ در تمام فرماندهیهای امنیه و حوزه برای شان دستور داده شده که اگر قضایای میآید رسیدگی کنند؛ وزارت کار و امور اجتماعی نیز یک بخش دارد که اگر مشکلات خانوادگی باشد به آن رسیدگی میشود.»
پیش از این وزارت امربهمعروف و نهیازمنکر، اعلام کرده بود که در سال روان خورشیدی، از دو هزار و ۶۳۸ مورد خشونت در برابر زنان و از پنج هزارو ۵۰۰ ازدواج اجباری در سه سال گذشته پیشگیری کرده است.