دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغاستان یا یوناما، اعلام کرده که دبیرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ دبیرکل سازمان ملل متحد، «خشم جهان را از سرنوشت فعالان زن ناپدیدشده» به امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ امارت اسلامی ابلاغ کرده است.
یوناما گفته که سرپرست وزارت خارجه به دیبرا لاینز، دربارۀ تلاشها برای حل این مسأله اطمینان داده است. این نهاد ضمن استقبال از این «رویکرد سازندۀ» امیرخان متقی تأکید کرده است که ملل متحد به دخیلساختن امارت اسلامی به پشتیبانی از رفاه و حقوق همه افغانها ادامه میدهد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد یک بار دیگر از امارت اسلامی خواسته است که مصونیت این زنان را تضمین کنند تا آنان بتوانند به خانههایشان برگردند.
دبیرکل سازمان ملل در توییترش نوشته که او بهطور فزایندهیی دربارۀ رفاه فعالان زن ناپدیدشده در افغانستان نگران است و از این زنان هفتههاست که خبری نیست.
از سویی هم، ۲۰ نهاد بینالمللی حامی حقوق بشر و حقوق زنان، طی یک نامۀ مشترک ادامۀ بدرفتاری، آزار و اذیت و نقض حقوق بشر در برابر زنان از سوی امارت اسلامی را محکوم کرده و خواهان رهایی فوری و بدون قیدوشرط زنان ناپدیدشده شدهاند.
این نهادها گفتهاند که این اقدامات نه تنها نگرانکننده است، بلکه خلاف تعهدات بینالمللی حقوق بشر افغانستان اجرا میشود.
پیش از این نیز، رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحدۀ آمریکا برای زنان افغانستان، بازداشت زنان معترض از سوی امارت اسلامی را ناعادلانه خوانده و خواستار توقف این روند شده است.
او گفته که اگر امارت اسلامی بهدنبال کسب مشروعیت مردمی و جهانیست، باید به حقوق بشری شهروندان افغانستان، بهویژه زنان و نیز آزادی بیان احترام بگذارد.
این در حالیست که براساس گزارشها، از چند هفته به اینسو دستکم چهار زن معترض و شماری از بستهگان آنها از خانهها و محل کارشان بازداشت شدهاند. از سرنوشت زنان بازداشتشده هنوز اطلاعی نیست.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
بازداشت این زنان واکنشهای گستردۀ داخلی و بینالمللی را به همراه داشته است. سازمان ملل متحد، سازمان عفو بینالملل و برخی نهادها و افراد دیگر خواهان روشنشدن دلیل بازداشت این زنان و نیز رهایی فوری آنان شدهاند.