دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، با نشر یک نوار تصویری به مناسب روز جهانی آموزش، بر آموزش برابر برای همه شهروندان افغانستان تأکید کرده است.
روزا اوتونبایوا، نمایندهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، در این نوار تصویری، گفته است که ادامهی بازماندن دختران در افغانستان از آموزش، این کشور را در سطح کشورهای جهانی و اسلامی منزوی خواهد کرد. خانم اوتونبایوا، میگوید که آموزش دختران نه تنها خواست کشورهای غربی، بل خواست کشورهای اسلامی نیز است. او، افزوده است: «در افغانستان تعلیموتربیه مهمتر از یک حق پنداشته میشود؛ این یک اساس برای آیندهی افغانستان است. تعلیموتربیه در افغانستان در امر مقابله با چالشهای امروزی و فردا، الزامی است؛ مقامهای حاکم در افغانستان، باید ازین حقوق برای همه حمایت کنند.»
پس از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب منع شدند. با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، اطمینان میدهد که کار روی طرح بازگشایی مکتبهای دخترانه جریان و امیدواریها برای حل این مشکل وجود دارد.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
نظر به آمار وزارت معارف، در سال روان خورشیدی، بیش از ۱۱ میلیون و ۵۰۰ دانشآموز در سراسر افغانستان مصروف آموزش بوده اند که چهار میلیون و ۲۴ هزار و ۵۷۴ تن آنها دختران اند.
در سوی دیگر، شماری از دانشآموزان و خانوادهها در برخی از بخشهایی از افغانستان، از بیکیفیتبودن خدمات آموزشی نیز شکایت دارند.
سید عالم، دانشآموزی در شهر فیروزکوه، مرکز غور، میگوید: «صنف شش استم، میز و چوکی است، استادا میاین؛ [اما] درست درس داده نمیتانن. روز ما فقط تیر میشه. شش سال است، نی خطخوان شدیم، نی دیگه. یک استاد درست روان کنند، به ما درس درست بته.»
همین گونه، پروانه، دانشآموزان صنف پنجم در شهر فیروزکوه غور، از بیتوجهی جدی به آموزش شان شکایت دارد و میگوید که «کتابچه، قلم نیست، مواد درسی مفید به ما بدهند.»
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونسیف) نیز، در روز جهانی آموزش، با نشر گزارشی از چالشهای جدی سد راه آموزش در افغانستان هشدار داده است. در گزارش یونسیف آمده که تنها ۱۳ درصد کودکان در صنفهای دو و سه، مهارتهای خواندن دارند؛ در حالی که قرار است در سال روان میلادی، ۲۰۰ هزار دانشآموز تازه در مکتبهای ابتدایی نامنویسی کنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
یونسیف در گزارش خود، گفته که در بیش از نیمی از مکتبها در افغانستان، دانشآموزان به آب آشامیدنی بهداشتی و دستشویی دسترسی ندارند.
حکومت سرپرست اما از تلاشها برای معیاریسازی آموزش، حل چالشهای فراراه آموزش در افغانستان و کار روی طرح بازگشایی مکتبهای دخترانه اطمینان میدهد. ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید: «امارت اسلامی تلاش کرده که مدارس و مکاتب در سراسر افغانستان توسعه پیدا کند؛ تلاش کرده که در ولسوالیها و قریهجات، لیسهها و مکتبها بسازند و در بخش دقیقکردن علوم تغییرات خوبی به میان آمده. تلاش شده که علوم هم به لحاظ کیفی و هم نوبودن با معیارهای بینالمللی، باید تغییر مثبت شده باشد و کاستیها از بین برود.»
وزارت معارف نیز، میگوید که برای گسترش آموزش در سراسر افغانستان در دو سال اخیر، ۹۷۲ مکتب جدید و ۲۰۰ صنف محلی در ولایتهای مختلف ایجاد شده است.
گفتنی است که پیش از این نیز، سازمانهای جهانی هشدار داده بودند که فقر در افغانستان برخی کودکان را به ترک مکتب و روآوردن به انجام کارهای شاق مجبور کرده است.