پس از فروپاشی جمهوری و بلند‌رفتن میزان بی‌کاری در افغانستان، شماری از جوانان برای بیرون‌رفت از این وضعیت به فعالیت‌های کوچک اقتصادی رو آورده و با ایجاد فرصت‌های شغلی، زمینه‌ی درآمدزایی را برای شان فراهم کرده اند. در این گزارش با ۱۰ جوان دختر و پسر در شهر کابل گفت‌وگو شده که در نزدیک به سه سال گذشته، با فعالیت در بخش‌های مختلف توانسته اند برای خود شان کار بیافرینند.

شبنم ۱۸ساله، باشنده‌ی کابل که پس از روی کارآمدن حکومت سرپرست کارش را از دست داده است، می‌گوید که برای فرار از بی‌کاری، به کار در بخش نقاشی و خطاطی رو آورده است. او می‌افزاید: «در بخش نقاشی، خطاطی و مهره‌کاری فعالیت دارم؛ از یک سال به این سو شروع به مهره‌کاری کرده‌ام؛ از طریق نمایش‌گاه‌ها فرمایش‌هایی در بخش مهره‌کاری و نقاشی می‌گیرم و از این راه درآمد دارم.»

تمنا رحیمی، دیگر باشنده‌ی کابل نیز، می‌گوید که با سرمایه‌ی پنج‌ هزار افغانی به کار در بخش خیاطی و بافندگی آغاز کرده است. او می‌افزاید: «در بخش‌های مختلف کار می‌کنم مانند گلیم‌بافی و حکاکی؛ بافندگی و خیاطی نیز است که سه سال می‌شود شروع کرده‌ام؛ پس از تحولات نتوانستم به درس و کار خود ادامه دهم به همین خاطر خواستم یک کار را آغاز کنم و از آن طریق درآمد داشته باشم.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

بصیر که در دوره‌ی جمهوری کارمند فرودگاه کابل بوده است، می‌گوید که پس از ازدست‌دادن کارش، با سرمایه‌گذاری ۹۰ دالر در بخش ارز دیجیتل و خدمات سولر، توانسته زمینه‌ی کار  به خودش را فراهم کند. او می‌افزاید: «دو ماه می‌شود که در بخش ارز دیجیتل به کار آغاز کرده‌ام که بخش‌های زیاد مانند پلت‌فارم‌های مختلف و تریننگ را پیش می‌برم و من کارم را با ۹۰ دالر آغاز کرده‌ام و تا حال  یک‌ هزار و ۱۰۰ دالر درآمد داشته‌ام.»

این جوانان، می‌گویند که با ایجاد فرصت‌های شغلی برای خود شان توانسته اند نیازمندی‌های خود و خانواده‌ی شان را تأمین کنند.

سیدداوود که پس از فروپاشی نظام به فعالیت در بخش زیورات آغاز کرده است، می‌گوید که از کارش راضی است و قصد گسترش آن را دارد. او می‌افزاید: «دیگر شغلی نیست به همین خاطر من به این کار رو آورده‌ام و کوشش کرده‌ام از این طریق درآمدی داشته باشم، اصلاً تصورش را نداشتم که کارم در این مدت کم رشد کند؛ بسیار راضی استم؛ چون کارم رشد سریع داشته است.»

عبدالهادی بهمنی که ماه گذشته به کار در بخش گل‌دوزی آغاز کرده است نیز، می‌گوید: «کارم گل‌دوزی کمپیوتری است که تولیدی کار می‌کنم؛ قبلاً کارهای دیگر انجام می‌دادم؛ در این شرایط دیدم که این کار بهتر است و می‌شود درآمدی خوبی داشت؛ هدف از آغاز این کار داشتن کار شخصی بوده است.»

شماری از کارشناسان اقتصادی، با مهم‌خواندن نقش کارآفرینی جوانان در کاهش بی‌کاری، می‌گویند که ایجاد فرصت‌های شغلی از سوی جوانان می‌تواند به رشد اقتصاد خانواده‌ها و افغانستان کمک کند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

شاکر یعقوبی، کارشناس اقتصادی، می‌گوید: «تأثیرات کار‌آفرینی به چند جنبه تقسیم ‌می‌شود؛ این موضوع سبب ایجاد فرصت‌های شغلی و کاهش بی‌کاری می‌شود؛ از طرف دیگر کار‌آفرینی می‌تواند بر نوآوری و فن‌آوری تأثیر مثبت داشته باشد.»

عبدالبصیر رشتیا، دیگر آگاه اقتصادی نیز، می‌گوید که پشتیبانی حکومت سرپرست از جوانان می‌تواند انگیزه‌ی آنان به سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف را افزایش دهد و زمینه‌ را برای اشتغال‌زایی فراهم کند. او می‌افزاید: «اگر از کارآفرینان حمایت شود، عوامل تولید در اختیار آنان قرار گیرد وبه موضوع‌های مالی دست‌رسی داشته باشند، بدون شک که نقش اساسی را می‌تواند بر کارآفرینی بیش‌تر و تشویق جوانان به سرمایه‌گذاری داشته باشد.»

نبود فرصت‌های شغلی برای شهروندان  به ویژه جوانان، همواره از معضل‌های بزرگ اجتماعی بوده که سبب افزایش میزان نیازمندی به کمک‌های انسان‌دوستانه و مهاجرت‌های ناخواسته در میان آنان شده است.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: