دوحه، پایتخت قطر، از فردا (یکشنبه، ۱۸ فبروری) میزبان نشست دوروزهای پیرامون افغانستان به میزبانی دبیرکل سازمان ملل متحد است. با این که تا کنون آجندای دقیق نشست دوحه همگانی نشده، اما گفته شده که در این نشست روی وضعیت افغانستان، چهگونگی تعامل جهان با امارت اسلامی، تعیین نمایندهی ویژه از سوی سازمان ملل متحد برای افغانستان و بررسی ارزیابیهای مستقل همآهنگکنندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، بحث خواهد شد.
در این نشست قرار است نمایندگان ویژهی کشورها و سازمانهای مختلف جهانی اشتراک کنند. امارت اسلامی، پیش از این اعلام کرده بود که از سوی سازمان ملل متحد برای اشتراک در نشست دوحه دعوت شده؛ اما تا کنون روشن نشده است که آیا نمایندهای از امارت اسلامی در این نشست اشتراک خواهد کرد یا خیر.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که هنوز روشن نیست آیا نمایندهای از امارت اسلامی در نشست دوحه شرک میکند یا خیر؛ اما میگوید که امار اسلامی در صورت اشتراککردن و اشتراکنکردن، خواستها و انتظارهای متفاوتی از این نشست دارد.
مجاهد در این باره به سلاموطندار میگوید: «ما تا موقف ما معلوم نشود، توقعات ما را هم گفته نمیتوانیم؛ چون اگر رفتیم و شرکت کردیم، یک گونه توقع میداشته باشیم و اگر شرکت نکردیم، توقع دیگر داریم.»
دومین دور نشست دوحه به میزبانی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در بارهی افغانستان، در حالی برگزار میشود که برگزاری این نشست انتظارها و انتقادهایی را نیز به همراه دارد.
مهمترین انتقادها از این نشست، حضورنداشتن فعالانی از نشانی زنان افغان در آن است. سازمان عفو بینالملل، در آستانهی برگزاری نشست دوحه، از شرکتکنندگان آن خواسته است که در این نشست در راستای برداشتهشدن محدودیتهای اعمالشده از سوی امارت اسلامی در برابر زنان، تلاش کنند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این همه، ولی فروزان، آگاه روابط بینالملل، نسبت به پیامد نشست دوحه برای تغییر وضعیت سیاسی در افغانستان باور ندارد. «در نهایت برآیندی که این نشست دارد، این است که تعامل بیشتر با طالبان، بازشدن برخی سفارتخانهها و کمکهای بشری و اقتصادی، مواردی است که پس از این نشست امکان دارد عملی شود و بخشها و آجنداهای دیگری که در این نشست بحث میشود، عملی نیست. خصوص آجنداهایی که طالبان مخالفش باشند، اصلاً عملی نمیشود.»
نشست دوحه در ادامهی دهها نشست بینالمللی پیرامون افغانستان در بیشتر از دو سال گذشته برگزار میشود که برای بحث روی وضعیت افغانستان در این کشور برگزار شده؛ اما نتوانسته به آوردن تغییر و دستیابی به یک رویکرد واحد جهانی در برابر افغانستان منجر شود.