کشاورزان در ننگرهار، میگویند که در سال روان، ۲۱۱ هکتار زمین کشاورزی در ۱۱ ولسوالی این ولایت به کاشت بادامزمینی اختصاص یافته است و امیدوار اند که از آن، محصول قابل توجهی به دست بیاورند. کشاورزان، از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ننگرهار، میخواهند که در زمینهی بازاریابی و ایجاد بازار برای فروش محصولات شان، با آنها همکاری کنند.
شیرباز، کشاورز در ننگرهار که در شش جریب زمین بادامزمینی کاشته است، میگوید که نظر به کاشت امسال، امیدوار است از آن حدود ۴۰۰ سیر بادامزمینی برداشت کند. «امسال در شش جریب زمین بادامزمینی کاشتهام و عملکرد آن بهتر از پیش است. توقع من این است که بیش از ۴۰۰ سیر برداشت کنم؛ اما دولت هم باید با ما همکاری کند. در سالهای قبل حاصل خوب بود؛ اما بازار زیادی نداشت.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
بازرگانان بادامزمینی در ننگرهار، میگویند که سالانه محصولات بادامزمینی از این ولایت، به پایتخت و ولایتهای شمالی صادر میشود. نیازمحمد، بازرگان بادامزمینی، میگوید: «بادامزمینی را در لغمان و ننگرهار میخریم و سپس آن را میپزیم و به مغازهداران میفروشیم و به ولایتهای دیگر نیز حمل میکنیم. سود آن زیاد است؛ اما ما همچنان ازدولت خواهان حمایت هستیم، امیدوارم نه تنها با ما بلکه با کشاورزان هم همکاری کنند.»
در همین حال، کارشناسان امور کشاورزی، به این باور اند که در صورت توجه بیشتر به کاشت بادامزمینی، میتوان انتظار تولید بیشتر این محصول را از زمینهای کشاورزی داشت.
احمدویس رسا، کارشناس امور کشاورزی، میگوید که مسئولان و نهادهای همکار باید برای ایجاد بازار مناسب برای فروش بادامزمینی در داخل و بیرون تلاش همکاری کنند تا کشاورزان بیشتر تشویق شوند. «در شرق کشور زمینهای زیادی وجود دارد که محیط و شرایط آن برای کاشت بادامزمینی مناسب است و بادامزمینی خوبی میدهند. متأسفانه کشاورزان ما هنوز دانش حرفهای در این زمینه ندارند. اگر به آنها آموزش داده شود و بازار خوبی برای محصولات پیدا شود، فکر میکنم دور از دسترس نیست که تمامی بادامزمینی مورد نیاز کشور را تولید کنند.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
از سویی هم، اجمل سبحانی، مسئول بخش رسانههای ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ننگرهار، به سلاموطندار میگوید که امسال در ۱۱ ولسوالی ننگرهار بادامزمینی کاشت شده است که ممکن است بیش از ۱۴۰۰ متریک تُن محصول بدهد. او، میافزاید که میانگین برداشت بادامزمینی از هر جریب زمین در این ولایت، ۷۰ تا ۸۰ سیر است. «پوست بادامزمینی ننگرهار، رنگ سرخ دارد و بازار آن نسبت به بقیه خوب است. ممپلی تاجیکی، کورمکی، پیشاور و انواع مختلف در این جا کاشت میشود که نتیجهی خوبی میدهد. ممپلی تاجیکی و کورمکی که خریداران بیشتری دارد.»
گفتنی است که بادامزمینی در ولسوالیهای حصارک، بهسود، کامه، شیرزاد، هسکهمینه، کوزکنر، بتیکوت، سپینغر، سرهرود، پچیراگام ننگرهار و همچنان در شهر مهترلام، مرکز لغمان و ولسوالی الیشنگ این ولایت، کاشت میشود.