محمدنعیم ایوبزاده، رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا تیفا میگوید که هیچ مکانیزم مشخص ارتباطی میان مردم و اعضای مجلس نمایندهگان وجود ندارد. آقای ایوبزاده امروز (یکشنبه، بیستودوم حمل/فروردین) در نشست خبری که از سوی نهاد مطالعات زنان برای صلح بهمنظور ارایۀ هشتمین گزارش مشاهدۀ پارلمانی برگزار شده بود، میگوید که یکی از چالشهای موجود در پارلمان نداشتن رابطۀ منظم و نبود مکانیزم مشخص ارتباطی میان مردم و وکیلان است.
به گفتۀ رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، وکیل پارلمان باید دربارۀ مشکلات و چالشهای موکلانش معلومات کامل داشته باشد، اما در افغانستان رابطه میان وکیل و موکل، پیش از انتخابات خوب است و پس از انتخابات این رابطه کامل از بین میرود. او میافزاید که نداشتن رابطه میان وکیل و موکل سبب شده اعضای مجلس نمایندهگان در نشستهای عمومی و نشستهای کمیسیونها، هیچ معلوماتی از وضعیت ولایتهایشان نداشته باشند.
آقای ایوبزاده نیز میگوید که شمار بسیاری از اعضای مجلس نمایندهگان شمار رأیدهندهگانشان را نمیدانند و هیچ آگاهی دربارۀ موکلانشان ندارند. او میگوید: «به عنوان یک نهاد نظارتی میخواهم بگویم که مبنای پارلمان مردم است، دموکراسی مردم است و دلیل چالشهایی که فعلا در پارلمان موجود است، نبود مکانیزم ارتباطی میان وکلا و مردم است.»
حجتالله خردمند، نایب دبیر مجلس نمایندهگان در حالی که میگوید مکانیزم مشخصی که دربارۀ رابطۀ وکیلان با مردم بر روی کاغذ نوشته شده باشد وجود ندارد؛ تأکید میکند که وکیل از میان مردم انتخاب میشود و یکی از اساسیترین وظایف او حفظ ارتباط با مردم است.
حسیب معترف، مسئول بخش مشاهدات پارلمانی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان یا فیفا میگوید که جایگاه پارلمان در افغانستان منزوی شده و نظام به سوی شبه دیکتاتوری تمایل یافته است. آقای معترف میافزاید که اصل تفکیک قوا در کشور از بین رفته است و قوهها در تلاشاند یکدیگر را مهار کنند. به گفتۀ او، قوۀ اجرائیه یکی از قوههای سهگانه است که بیشترین تلاش را برای مهار قوههای مقننه و قضائیه کرده است.
مسئولان نهاد مطالعات زنان برای صلح در هشتمین گزارش مشاهدۀ پارلمانیشان میگویند که از ۱۷ حوت ۱۳۹۸ تا چهارم حوت ۱۳۹۹، پارلمان افغانستان ۸۱ نشست عمومی داشته است. مسئولان این نهاد میگویند که حضور نمایندهگان در نشستهای عمومی در این دور از پارلمان نسبت به دورههای گذشته بیشتر است.