همزمان با گرمشدن هوا در نتیجهی تغییرات آبوهوایی، مسئولان در ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، میگویند که میانگین درجهی حرارت در افغانستان از چندین سال به این سو در حال افزایش است.
روحالله امین، رییس تغییرات اقلیم در ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، به سلاموطندار میگوید که کمبود بودجه و تعلیق ۳۲ پروژهی این اداره که برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی در نظر گرفته شده بود، آسیبپذیری افغانستان را در برابر تغییرات آبوهوایی افزایش داده است.
او میافزاید: «بلندرفتن درجهی حرارت، خشکسالیهای دوامدار، وقوع سیلابها و ازبینرفتن جنگلات، از پیامدهای جدی تغییر اقلیم است که ما از آن آسیبپذیر هستیم. بر اساس گزارش انجامشدهی ما، اوسط درجهی حرارت در کشور از ۱۳۲۹ هجری خورشیدی تا کنون ۱.۸ درجه افزایش داشته است. پیشبینی ما این است که اگر اقدام مشترک صورت نگیرد، در سالهای پیش رو خشکسالی به یک چالش جدی در کشور بدل خواهد شد.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، شماری از کشاورزان در کندز و جوزجان، میگویند که به دلیل گرمشدن هوا و کمبود آب، کشتزارهای شان خشکیده و برخی از حاصلات شان سوخته است.
محمدگل، باشندهی ولسوالی دشتارچی کندز، میگوید: «هوا در کندز خیلی گرم شده است. ما رومی و بامیه کشت کرده بودیم، آب نیست و این حاصلات ما از دست ما رفته، تمام هستی ما همین حاصلات ما بود؛ از آن طریق خود و خانوادهی خود را تغذیه میکردیم؛ اما متأسفانه این هم به خاطر گرمی از بین رفته است و واقعاً ما یک زیان بزرگ را دیدیم.»
عبدالبشیر، باشندهی ولسوالی فیضآباد جوزجان، نیز میگوید: «ما رضایت نداریم؛ چون خود تان میبینید که یازده جریب زمین داشتم و در این یازده جریب زمین ۲۲ سیر گندم پاش داده بودم. از این ۲۲ سیر گندم، باور کنید که ۱۱ سیر گندم برداشت کردم.»
در همین حال، شماری از باشندگان شهر کابل، میگویند که نبود برق و امکانات سردکننده در تابستان پیش رو، دشواریهای گرمی هوا را برای مردم دوبرابر خواهد کرد.
عبدالله، باشندهی شهرنو کابل، میگوید: «چند روز میشود هوا خیلی گرم شده، حالا هم میبینید که برق هم نیست که کولر یا پنکه روشن کنیم. امکاناتی که باید باشد نیست، ما مجبوریم از سولر یا ژنراتور کار بگیریم؛ چون هوا روزبهروز گرم میشود، امکانات لازم نه در بهار بوده نه در زمستان.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
برخی از کارشناسان محیط زیستی اما میگویند که برای مبارزه با پیامدهای تغییرات آبوهوایی و کاهش آسیبپذیری از آن، نیاز است منابع آبی مدیریت و از فرسایش خاک پیشگیری شود.
عبدالباسط رحمانی، کارشناس محیط زیست، میگوید: «گرمی هوا و تغییرات اقلیم روزبهروز به یک معضل تبدیل میشود. کاهش پوشش گیاهی، استفاده از سوختهای فسیلی و استفادهی بیش از اندازه از آب، از عواملی است که بر گرمشدن زمین اثرگذار است. کشورها با تطبیق برنامههای مؤثر میتوانند تغییرات اقلیم را مدیریت کنند.»
این در حالی است که وزارت انرژی و آب نیز اعلام کرده که گرمشدن هوا سبب آبشدن برف و یخچالهای طبیعی در ماههای سرطان و اسد امسال خواهد شد. به گفتهی این وزارت، احتمال دارد یخچالهای طبیعی که در محدودهی ۴۰۰۰-۵۰۰۰ متری قرار دارند، سقوط کند و سبب سرازیرشدن سیلابها در برخی بخشهای کشور شود.