شهر سمرقند کشور اوزبیکستان، از امروز میزبان نشست دورهای سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای است و قرار است امروز و فردا سران کشورهای عضو این سازمان پیرامون موضوعهای مهم جهانی و منطقهای، با هم بحث و تبادل نظر کنند.
افغانستان سالهاست در انتظار پیوستن به سازمان همکاریهای شانگهای است و پیش از این، در نشستهای این سازمان به عنوان کشور ناظر شرکت داشت؛ اما این دور از نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در سمرقند، بیحضور نمایندهای از افغانستان در حال برگزاری است.
نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در حالی برگزار میشود که افغانستان یک سال پس از تحول بزرگ سیاسی و نظامی، حاکمیت مشروع نزد جامعهی جهانی ندارد و در کنار این، کشورهای جهان و منطقه در یک سال گذشته همواره از تهدیدهای هراسافگنی موجود از افغانستان زیر حاکمیت امارت اسلامی، اظهار نگرانی کرده اند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
هرچند برخی از کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای به ویژه روسیه و چین با حکومت کنونی افغانستان تعاملات نسبتاً بهتری دارند؛ اما با آن هم در نشست سران کشورهای عضو این سازمان نمایندهای از حکومت سرپرست امارت اسلامی دعوت نشده است.
به باور آگاهان مسائل سیاسی، خلای سیاسی، اقتصادی و امنیتی جاری در افغانستان، سبب انزوای کشور از نشستهای مهم منطقهای و جهانی شده است.
ویس ناصری، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «با درنظرداشت نگرانیهای کشورها، افغانستان به مرکز افراطیت و صدور انقلاب اسلامی مبدل شده است که تمام کشورهای آسیای میانه، کشورهای همجوار افغانستان و کشورهای اسلامی را تهدید میکنیم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
سازمان همکاریهای شانگهای در راستای همکاریهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی، سازمان مهمی در منطقه است. تمامی کشورهای همسایهی افغانستان به استثنای ترکمنستان، عضویت این سازمان را دارند، اما افغانستان که تا سال پیش عضو ناظر این سازمان بود، امسال به دلیل فقدان یک حکومت مشروع، از نشست مهم سالانهی این سازمان محروم شده است.
هادی عدالتجو، یک تن دیگر از آگاهان مسائل سیاسی، نبود حکومت مشروع و سیاست داخلی و خارجی را، دلیل این انزوا میداند و تأکید میکند که این وضعیت بر منافع ملی کشور آسیب میزند.
گفتنیست که در حاشیهی نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای، رییسان جمهور اوزبیکستان و چین، امروز در دیدارشان پیرامون افغانستان نیز بحث و بر ادامهی تلاشها برای تأمین صلح در افغانستان و بهبود وضعیت اقتصادی، تأکید کرده اند.