همزمان با فرارسیدن بیستوهفتم حوت، روز خبرنگار، فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان، نتیجۀ نظرسنجى خود دربارۀ چهگونهگی فعالیت رسانهها در سال ۱۴۰۰ خورشیدی را پخش کرد.
در این نظرسنجى، ۹۰ درصد خبرنگاران و کارمندان رسانهیی گفتهاند که پس از حاکمیت امارت اسلامی افغانستان، نشرات رسانهها زیر سانسور قرار دارد و از این میان ۴۴ درصد بهطور کلی و ۴۶ درصد بهطور قسمی برنامههای رسانهها را زیر سانسور معرفی کردهاند.
همچنان ۵۹ درصد خبرنگاران و کارمندان رسانهیی گفتهاند که سانسور سبب بستهشدن شماری از رسانهها شده است. سیدعلیاصغر اکبرزاده، عضو رهبری فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان، امروز در هنگام ارائۀ نتیجۀ این نظرسنجى میگوید که با ۲۰۰۰ کارمند رسانهیی بهشمول خبرنگاران در ۳۴ ولایت مصاحبه شده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به گفتۀ آقای اکبرزاده، نتیجۀ کلی نظرسنجى آنان نشان میدهد که پس از سقوط دولت پیشین، ۷۱ درصد رسانهها استقلالیتشان را از دست دادهاند. او میافزاید که اعمال سانسور و وضع محدودیت بر ۸۲ درصد تولید برنامهها تأثیر منفی گذاشته است.
سیدعلیاصغر اکبرزاده میگوید: «سانسور قبل از نشر وقتی به نظرسنجى قرار گرفتهاند، ۴۶ درصد گفتهاند که بلی سانسور است، ۴۴ درصد گفتهاند که بلی کاملاً سانسور است. ۷ درصد گفتهاند که سانسور نیست، ۳ درصد دیگر گفتهاند که هیچ سانسور وجود ندارد.»
از سویی هم، نتیجۀ نظرسنجى فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان نشان میدهد که از میان ۶۲۳ رسانۀ فعال در گذشته، ۳۱۸ رسانه غیرفعال شدهاند. براساس این نظرسنجى، توقف فعالیت این رسانهها سبب شده است که از میان ۴ هزار و ۹۰ کارمند فعال رسانهیی در گذشته، حدود ۲ هزار و ۷۳۵ خبرنگار و کارمند رسانه بیکار شوند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
خالده تحسین، دیگر عضو این فدارسیون با نگرانی از کاهش کارمندان رسانهیی بهویژه زنان در سانهها، میگوید که کارمندان زن با نبود مصونیت شغلی، مالی و جانی روبهرو اند. به گفتۀ او، نداشتن اطمینان به وضعیت شکنندۀ کنونی، شمار زنان را در رسانهها کاهش داده است.
بانو تحسین میگوید: «تمام نهادها تلاش کنند برای زن و مرد خبرنگار این سرزمین فکر کنند. برای مصونیت کاری فکر کنند که چطور بتوانیم رسانهها را تقویت کنیم.»
فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانههای افغانستان میگوید که ۸۰ رویداد خشونت علیه خبرنگاران در سال ۱۴۰۰ خورشیدی ثبت شده است و بیشترین آمار خشونت مربوط کابل، پایتخت کشور میباشد.