برنامهی توسعهای سازمان ملل متحد در افغانستان، به تازگی با پخش گزارشی گفته است که زنان کارآفرین و تجارتپیشهی افغان با وجود محدویتها، چالشها و موانع دستوپاگیر، با پایداری به کار شان ادامه داده و بخشی مهم ثبات اقتصاد افغانستان بوده اند.
در سوی دیگر، شماری از زنان کارآفرین و تجارتپیشه، در گفتوگو با سلاموطندار میگویند با این که پس از فروپاشی جمهوری، با ایجاد فرصتهای کاری تلاش کرده اند زمینهی درآمدزایی به خود و بسیاری از زنان دیگر را فراهم کنند؛ اما اکنون نبود بازار و مشکلات اقتصادی روند کار آنان را با مشکل روبهرو کرده است.
سمیره محمدی، از زنان کارآفرین در کابل، میگوید که نبود بازار برای زنان کارآفرین به بزرگترین چالش در برابر کار آنان بدل شده است. او میافزاید: «اکنون مشتری نداریم؛ مردم توانایی خرید ندارند. از ۳۵ شاگردی که در گذشته داشتم، ۱۵ تن باقی مانده اند؛ اینها روزانه ۱۲ ساعت کار میکنند؛ افرادی اند که ۵۰ افغانی درآمد روزانهی شان است به همان نیاز دارند؛ من بیشتر توانایش را ندارم که پول برای شان پرداخت کنم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
فروزان کوهستانی که از دو سال به این سو، با ایجاد کارگاه پخت کلچه برای ۲۰ زن زمینهی کار را فراهم کرده است نیز، میگوید: «در ابتدا ۲۰ تن با ما کار میکردند؛ متأسفانه نظر به مشکلات اقتصادی مردم تولید و فروش ما کم شده است؛ اکنون ۱۵ تن با ما کار میکنند؛ زنانی که با ما کار میکنند نیازمند و بسیاری شان نانآور خانوادههای شان هستند.»
این زنان کارآفرین و تجارتپیشه، میافزایند که برای ادامه و رشد کار شان ناچار به گرفتن قرضه از نزدیکان و نهادها شده اند.
در گزارش برنامهی توسعهای سازمان ملل متحد، آمده است که در بیشتر از دو سال گذشته نرخ اشتغال به گونهی چشمگیری کاهش یافته است و ۸۰ درصد از شرکتهای تحت رهبری زنان، به درآمدهای که از طریق کار شان به دست میآورند، به عنوان منبع اصلی درآمد شان فکر میکنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این همه، آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، میگوید که این وزارت در بیش از دو سال گذشته به یک هزار و ۲۰۰ زن کارآفرین و تجارتپیشه جواز کاری داده است.
او میافزاید: «ما همیشه به مشکلات زنان متشبث رسیدگی کردهایم؛ در بخش تجارت و سرمایهگذاری هیچ مشکلی برای آنها نیست. بعد از فتح ۱۲۰۰ جواز به زنان تجارتپیشه داده شده است که در هفت بخش مانند زراعت، صنعت، ساختمانی، امدادرسانی، صحی و خدماتی آنان فعالیت دارند.»
برنامهی توسعهی سازمان ملل متحد، تأکید کرده است که در بیش از دو سال گذشه این نهاد، با ایحاد فرصتهای شغلی برای هزاران زن توانسته به گونهی غیرمستقیم به نزدیک به چهار میلیون و ۵۰۰ تن در افغانستان کمک کند.