ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، در تویترش اعلام کرده که تفاهمنامهای روی مسیر خط آهن افغان-ترانس میان افغانستان، پاکستان و اوزبیکستان، به امضا رسیده است. سخنگوی امارت اسلامی، جزئیات بیشتری از تفاهمنامه ارائه نکرده؛ اما گفته است که این پروژه اهمیت اقتصادی خوبی برای افغانستان دارد.
این تفاهمنامه در حالی میان مقامهای سه کشور به امضا میرسد که هماکنون کار عملی برخی پروژههای مشترک افغانستان با کشورهای دیگر مانند «تاپی» و «کاسا ۱۰۰۰»، با وجود تفاهم هنوز آغاز نشده است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
به باور آگاهان، نبود همآهنگی میان کشورها، مشکلات سیاسی کشورهای منطقه با یکدیگر، وضعیت سیاسی جاری در افغانستان، کمبود بودجه و مشکلات املاک در مسیر تطبیق این پروژهها، از مهمترین چالشهایی اند که در برابر آغاز کار عملی پروژهها مشکل ایجاد میکند.
لعل زازی، آگاه مسائل اقتصادی، در این باره میگوید: «این که پروژههایی مثل تاپی کار عملی آن آغاز نمیشود، مشکلات سیاسی میان کشورها است؛ مانند مشکلات میان هند و پاکستان است و در بخش پروژههای خط آهن بعضاً مشکلات مالی و در مواردی هم مشکلات زمین در مسیر پروژه است که نمیگذارد به وقت عملی شود. قبلاً مشکلات امنیتی هم بود؛ اما حالا حل شده است.»
مسیر خط_آهن افغان-ترانس از اوزبیکستان آغاز میشود و با گذر از ولایت بلخ، از طریق منطقهی «خرسلو» در پکتیا به پاکستان وصل میشود. آگاهان مسائل اقتصادی، تطبیق پروژههای ترانزیتی به ویژه خط آهن را، برای رشد اقتصادی کشور مهم ارزیابی میکنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالنصیر، رشتیا دیگر آگاه مسائل اقتصادی، نیز میگوید: «فقدان شبکهی خط آهن، ترانسپورتیشن و نبود جادههای معیاری و عدم دسترسی افغانستان به آبهای آزاد، فرصتهایی را از افغانستان گرفته است. حالا که کشورهای جنوب آسیا و آسیای میانه از طریق شبکهی خط آهن باهم وصل شوند، در این جا نقش افغانستان مهم است و حکومت باید برای عملیشدن این گونه پروژهها بیشتر تلاش کند.»
این در حالی است که به تازگی مسیر خط آهن هرات-خواف گشایش یافته و برای انتقال کالاهای بازرگانی به بهرهبرداری رسیده است.