در یک سال گذشته نشستهای متعدد منطقهیی و جهانی دربارۀ وضعیت افغانستان برگزار شده؛ نشستهایی که تاکنون ظاهراً نتیجۀ مؤثری برای بهبود اوضاع افغانستان نداشته است.
نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد دربارۀ افغانستان، تازهترین نشستی بود که با آجندای بررسی وضعیت حقوق بشری و اقتصادی افغانستان شب گذشته (دوشنبه، هفتم سنبله) برگزار شد.
این نشست که آجندای مورد بحث آن افغانستان بود؛ اما در آن نمایندهگان کشورهای قدرتمند از جمله روسیه و آمریکا ضمن ابراز اظهارات رقیبانه، از یکدیگر انتقاد کردند. گفته شده که این نشست با تنش لفظی میان روسیه و آمریکا برگزار شده است.
طارق فرهادی، آگاه مسائل سیاسی، دربارۀ چهگونهگی برگزاری این نشست میگوید: «آمریکا میخواهد پول بانک مرکزی را به سازمان ملل متحد واگذار کند، پول متأسفانه امکان دارد به این طرف برود. روسیه و چین بر سر تدارکات سازمان ملل و چهگونهگی مصرف پول اعتبار ندارند. جهان حکومت فعلی افغانستان را تنها مانده است و این حکومت هم بودجه را از مردم جمع میکند، مشکلات مردم افغانستان باقیست و شب گذشته یک نشست پُرتنش بوده است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در نشست شب گذشته روسیه و چین، آمریکا را مقصر وضعیت کنونی کشور دانستند و خواستار آزادسازی پولهای بستهشدۀ افغانستان شدند. در مقابل، آمریکا گفته است که این پولها را به حکومت کنونی افغانستان نمیدهد.
لیندا گرینفیلد، نمایندۀ آمریکا در سازمان ملل متحد، تأکید کرده هر کشوری که به مبارزه در برابر تروریسم متعهد است، خواستار واگذاری این پول به حکومت کنونی افغانستان نیست.
با این حال، در این نشست روی موضوع اوکراین نیز بحث شده است و بخش بزرگی از سخنرانی نمایندۀ چین در سازمان ملل متحد را مسألۀ اوکراین تشکیل میداد.
عزیز معارج، دیگر آگاه مسائل سیاسی، دربارۀ پیامد این نشست به افغانستان میگوید: «با وجودی که آجندا را در مورد افغانستان اعلام کرده بودند و اما مسألۀ اصلی رقابت میان شرق و غرب؛ یعنی روسیه و آمریکا بود. در مجموع رقابت میان دو کشور است، اینها منافع خود را در نظر دارند و حریفاند، قصد و قصود و مسألۀ اوکراین و تایوان بیشتر در نظر گرفته شد، اینکه به حریم یکی دیگر مداخله نکنند و یکی دیگر را تهدید نکنند. افغانستان بهانهیی بود و در مجموع نتایج مثبتی به افغانستان نداشت.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
با این همه، در نشست شب گذشتۀ شورای امنیت سازمان ملل متحد، شرکتکنندهگان از وضعیت حقوق بشری و اقتصادی افغانستان اظهار نگرانی کردهاند.
محدودیتهای وضعشده از سوی حکومت امارت اسلامی بر زنان، بستهماندن مکتبهای دخترانۀ بالاتر از صنف ششم و گسترش فقر، از موضوعهایی بودند که در این نشست بر آن بیشتر تأکید شده است.
مارکس پوتزل، سرپرست دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما، در این نشست با ارائۀ گزارشی در مورد وضعیت افغانستان گفته است: «اول اینکه رژیم کنونی افغانستان توسط هیچ یک از اعضای جامعۀ جهانی به رسمیت شناخته نشده است. دلایل آن روشن است، جامعۀ بینالمللی شرطهایی در مورد حقوق بشر بهویژه حقوق زنان و دختران دارد. افغانستان بخشی از این نظام بینالمللیست و امارت اسلامی باید به تعهدات بینالمللی خود پایبند باشد. اما در عوض براساس این واقعیت که کنترل ارضی خود را تضمین کرده است، درخواست به رسمیتشناختن میکند.»
این در حالیست که بیش از یک سال از رویکارآمدن دوبارۀ حکومت امارت اسلامی در کشور میگذرد، اما تاکنون هیچ کشور آمادۀ به رسمیتشناختن این حکومت نشده و وضعیت افغانستان همچنان نگرانکننده است.