در ادامه‌ی آسیب‌پذیری سکتور کشاورزی افغانستان از تغییرهای آب‌وهوایی، شماری از کشاورزان در کندز، می‌گویند که کم‌بود آب و افزایش آفت‌های نباتی حاصلات پنبه را کاهش داده است.

وحیدالله، کشاورز در کندز، می‌گوید که در سال روان در ۳.۵ جریب زمینش پنبه کاشته؛ اما از آن حاصلات قناعت‌بخش برداشت نکرده است. او می‌افزاید: «از یک جریب نزدیک به ۳۵ سیر پنبه حاصل گرفته‌ام؛ در سال روان نسبت به سال گذشته حاصلات ما کم بود؛ به دلیل مناسب‌نبودن آب‌وهوا درست حاصل نگرفته‌ایم.»

مجیب‌الله، دیگر کشاورز در کندز، می‌گوید که نرسیدن آب به کشت‌زارهایش، افزایش گردوخاک و شیوع آفت‌های نباتی، میزان برداشت پنبه‌اش را کاهش داده است. «سال گذشته آب‌و‌هوا خوب بود و ما حاصلات خوب به دست آوردیم؛ در سال روان باران یک‌بارگی می‌آمد، توفان می‌شد این سبب شد که کشت‌زارهای ما حاصل خوب ندهد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

جاوید، کشاورز در کندز که بخش زیادی از زمین‌هایش را به کاشت پنبه اختصاص داده، می‌گوید که افزون بر تغییرهای آب‌وهوایی، آشنایی‌نداشتن با روش‌های معیاری کاشت پنبه نیز سبب کاهش حاصلات آنان شده است. او می‌افزاید: «از ریاست زراعت خواست ما این است که در قسمت کاشت معیاری پنبه با ما هم‌کاری کند؛ برنامه‌های آموزشی راه‌اندازی کند تا ما بتوانیم حاصلات خوب بگیریم.»

فریدالله توتاخیل، مدیر عمومی ترویج ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، می‌گوید که برای کاهش آسیب‌پذیری کشاورزان از تغییرهای آب‌وهوایی رهنمایی‌های لازم را به آنان داده شده است. «حاصلات پنبه امسال کاهش یافته است؛ ما در راستای کاهش اثرهای منفی تغییرهای آب‌وهوایی کشاورزان را رهنمایی کرده و آموزش‌های لازم را به آنان داده‌ایم مانند مبارزه با آفت‌های نباتی و دیگر موردها.»

به گفته‌ی توتاخیل، در سال روان خورشیدی در چهار هزار و ۹۵۵ هکتار زمین در کندز پنبه کاشت شده و از آن بیش از ۱۰ هزار و ۴۰۵ تُن پنبه برداشت شده است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

در سوی دیگر، شماری از کارشناسان امور کشاورزی، می‌گویند که ارائه‌ی مشورت‌ها و برنامه‌های آموزشی به کشاورزان می‌تواند به افزایش حاصلات آنان کمک کند.

خلیل‌الله خلیق، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید: «برای افزایش حاصلات پنبه، در نظر‌گرفتن زمان کاشت بسیار مهم است؛ در کاشت پنبه اگر یک روز هم تفاوت وجود داشته باشد، در حاصلات تغییر می‌آید؛ این موضوع باید از سوی کشاورزان در نظر گرفته شود.»

پنبه، از مهم‌ترین محصولات کشاورزی افغانستان است که بخشی از آن در داخل به مصرف می‌رسد و بخش دیگر به بیرون صادر می‌شود. دفتر معاونت اقتصادی ریاست‌الوزرای امارت اسلامی ۱۰ روز پیش اعلام کرد که افغانستان در نُه ماه سال روان میلادی (از جنوری تا پایان سپتمبر) به ارزش ۱۶۲ میلیون دالر پنبه صادر کرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: