استخبارات امارت اسلامی نُه خبرنگاری را که در جریان دو هفتهی گذشته از ولایتهای کندز، کندهار، پکتیا، غزنی و ننگرهار بازداشت کرده، به کابل انتقال داده است. امارت اسلامی تا کنون در بارهی چرایی بازداشت این خبرنگاران و نیز سرنوشت آنان، جزئیاتی ارائه نکرده است.
ظریف کریمی، مسئول نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان (نی)، با تأیید منتقلشدن خبرنگاران بازداشتشده از برخی ولایتها به کابل، میگوید: «متأسفانه در خصوص آزادی خبرنگاران کدام پیشرفتی وجود ندارد. ما تلاش کردیم؛ اما متأسفانه هیچ پیشرفتی در این مورد از سوی مسئولان به ما گفته نشد. متأسفانه خبرنگاران بازداشتشده اخیراً به کابل نیز انتقال یافته اند.»
عبدالحسیب حساس، خبرنگار محلی سلاموطندار در ولایتهای کندز و بدخشان، یکی از این خبرنگاران است که هماکنون در بازداشت امارت اسلامی به سر میبرد. اعضای خانوادهی آقای حساس، نیز تأیید میکنند که امارت اسلامی او را به کابل انتقال داده است و با وجود این که از بازداشتش نزدیک به دو هفته میگذرد؛ اما هنوز خانوادهاش تنها یک بار توانسته او را ببیند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
حکیم حساس، برادر عبدالحسیب حساس، میگوید: «ما آگاهی کامل از وضعیت حسیب نداریم، در مدت دو هفته پدرم توانسته فقط یک بار برای یک دقیقه حسیب حساس را ملاقات کند. وقت ملاقات هم وضعیت روحی حسیب خوب نبوده و دو روز میشود به کابل انتقالش داده اند.»
همین گونه، نوراحمد، برادر عطاءالله عمر، خبرنگار بازداشتشده از کندهار میگوید که تا کنون موفق به ملاقات با برادرش نشده اند. او در بارهی نگرانی خانوادهی این خبرنگار چنین میگوید: «خواست ما این است که زود رهایش کنند. دیروز نزد خانوادهاش رفتم، طفلهایش گریان دارند و میگویند که پیش پدر شان ببرم شان. در خانه همه نگران اند و او سرپرست خانوادهاش بود.»
این در حالی است که به تازگی محمدحسین ولایتی، عکاس خبرگزاری تسنیم ایران، نیز از سوی امارت اسلامی از فرودگاه کابل بازداشت شده است. بر بنیاد آمارهای پخششده از سوی مرکز خبرنگاران افغانستان، هماکنون ۱۳ خبرنگار در بازداشت امارت اسلامی به سر میبرند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
حیاتالله مهاجر فراهی، معین امور نشراتی وزارت اطلاعاتوفرهنگ، میگوید که بیشتر این خبرنگاران به اتهام ارتباط با سازمانهای مخالف امارت اسلامی بازداشت شده اند.
او در گفتوگو با سلاموطندار میافزاید: «بیشتر اینها به ظاهر خبرنگار بودند؛ اما در حقیقت به مطبوعات کار نمیکردند، بل با یک تعداد آدرسهایی که به تخریب نظام اند و مخالف منافع ملی ما هستند، کار میکردند.»
گفتنی است که امارت اسلامی پیش از این، بارها مبنی بر پشتیبانی این حکومت از فعالیت رسانهها در کشور اطمینان داده است.