پس از تحولات سیاسی و نظامی در کشور و به دنبال توقف کار پروژههای توسعهای در دایکندی، علاقهمندی باشندگان این ولایت به کارهای فرهنگی و زیربنایی، افزایش چشمگیری داشته است. شماری از باشندگان دایکندی، میگویند که در سالهای پسین، موفق شده اند که کار چندین پروژهی عامالمنفعه را در این ولایت، به پایان برسانند و کار روی دهها پروژهی دیگر را روی دست بگیرند.
سخی سعادت، باشندهی ولسوالی شهرستان دایکندی، به سلاموطندار میگوید که باشندگان روستای «چهاراسپان» این ولسوالی، کار ساخت یک شفاخانه به ارزش بیش از ۵.۵ میلیون افغانی را، به پایان رسانده و به بهرهبرداری سپرده اند. به گفتهی او، نبود مرکزهای صحی معیاری و مشکلات ناشی از آن و کمتوجهی حکومت به باشندگان دایکندی، سبب شده است که مردم، خود دست به کار شوند. آقای سعادت میافزاید: «این شفاخانه، باشندگان روستاهای غیبی، بندبرلان و چهاراسپان را با جمعیت بیشتر از ۱۰ هزار تن، زیر پوشش قرار میدهد.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، خدابخش محمدینژاد، یک تن از فرهنگیان دایکندی، میگوید که بهار سال گذشته، به همکاری جوانان و فرهنگیان، کتابخانهای را زیر نام «خاتمالنبیین» در ولسوالی سنگتخت و بندر این ولایت، بنیان نهاده اند. او همچنان، نبود کتابخانههای معیاری، نبود اینترنت و دیگر محرومیتها در این ولایت را، از عاملهایی برای ایجاد این کتابخانه به دختران محروم از آموزش و ترویج فرهنگ مطالعه در ولسوالی سنگتخت و بندر، عنوان میکند.
خدابخش محمدینژاد، میافزاید: «کارزار جمعآوری کتاب را از وسط بهار سال گذشته آغاز کردیم که پس از هفت ماه، بیش از هفت هزار جلد کتاب مختلف را از هرات، کابل، مزارشریف و بامیان جمعآوری کردیم. با تأسیس این کتابخانه، بخش زیادی از کتابهای مورد نیاز باشندگان رفع شده است.»
همین گونه، علیجان فکوری، باشندهی روستای «نالیجبرگر» ولسوالی میرامور دایکندی، میگوید که به تازگی، باشندگان این روستا، تصمیم گرفته اند که ساختمان مکتب متوسطهی پسرانهی روستای نالیجبرگر را با هزینهی شخصی خود بسازند که کار ساخت آن، حدود ۲۰ درصد پیش رفته است. او میافزاید: «مکتب این ساحه ساختمان نداشت و شاگردان در فصلهای مختلف سال، در گرما و سرما، سرگرم یادگیری بودند. کار ساخت این مکتب، در میزان سال گذشته آغاز شد که ۲۰ درصد پیش رفته است. قرار است این مکتب، در دو طبقه، دارای ۱۶ اتاق درسی و چند اتاق اداری ساخته شود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، مسئولان محلی دایکندی تأیید میکنند که علاقهمندی باشندگان این ولایت در اجرای برخی از پروژهها و آبادانی مناطق شان در سالهای اخیر، افزایش چشمگیری داشته است. سیدمصطفا صالح، رییس اطلاعات و فرهنگ دایکندی، میگوید که در نزدیک به دو سال پسین، افزون بر پایان کار چندین پروژهی عامالمنفعه، کار روی دهها پروژهی مردمی دیگر نیز جریان دارد.
گفتنی است که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی، کار تطبیق دهها پروژهی توسعهای به ارزش نزدیک به یک میلیارد افغانی در دایکندی، متوقف شده است.