در یکونیم سال پسین، امارت اسلامی بارها از جامعهی جهانی خواسته است که با حکومت کنونی، به عنوان یک حکومت وارد تعامل رسمی شود؛ اما جهان به دلیل سیاستهای امارت اسلامی در داخل و وضع محدودیتها بر شهروندان به ویژه زنان، به این خواست پاسخ مثبت نداده است.
در آخرین مورد، چهارشنبهی هفتهی گذشته، عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرای امارت اسلامی، در محفلی به مناسبت سهسالگی توافقنامهی دوحه، بار دیگر بر نیاز تعامل با جهان تأکید کرد.
او گفته است: «ما با جهان تعامل خوب میخواهیم و هر کشوری چه اسلامی یا غیراسلامی، به تعامل میان شان نیاز دارند و هیچ کشوری نمیتواند به تنهایی به امور خود برسد.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، محمداکرم عارفی، استاد روابط بینالملل، به سلاموطندار میگوید که عاملهای چندگانه، از جمله سیاستهای امارت اسلامی در قبال زنان، سبب شده است که جهان با آن وارد تعامل رسمی نشود.
او میافزاید: «چند عامل به گونهی مشخص تأثیرگذار بوده است. عامل اول این است که جهان به سمت دموکراسیشدن در حرکت است و سعی میکند ارزشهای دموکراسی را به عنوان ارزشهای جاافتاده مورد توجه قرار دهد و امارت اسلامی بر این اساس به وجود نیامده است. دوم، پیشینهی مبارزات تحریک اسلامی امارت اسلامی است که از سوی نهاد عناوینی دیگر به خود گرفته است. مسئلهی سوم، سیاستهای خود امارت اسلامی در داخل است که برای جهان قابل قبول نبوده؛ سیاستهایی در حوزهی زنان، آموزش و مشارکت شهروندان.»
از سویی هم، داوود طنین، پژوهشگر علوم سیاسی، میگوید که شگلنگرفتن حکومت همهشمول و محدویت در برابر آموزش زنان، مانعی در برابر تعامل جهان با امارت اسلامی است.
او میافزاید: «سه محور اصلی سبب شده که امارت اسلامی نزد جهان به رسمیت شناخته نشود. محور اول، دولت همهشمول است که جهان برای شکلگیری آن تأکید میکند. مسئلهی دوم، نظام آموزشی و تحصیل دختران است. مسئلهی سوم که جهان بیشتر بر آن تأکید دارد، یک سلسله ارزشهای جهانشمول وجود دارد که تمام دولتها برای این که باهم تعامل داشته باشند، به آن احترام بگذارند که این مسائل از سوی امارت اسلامی حلنشده باقی مانده است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، میگوید که جهان، باید با دیدن دستآوردهای حکومت امارت اسلامی با آن وارد تعامل رسمی شود.
او میافزاید: «هیچ چالشی وجود ندارد که تعامل را متوقف بسازد. امارت اسلامی به عنوان یک حکومت مسئول و نمایندهی واقعی مردم افغانستان، امنیت را تأمین و مرزهای کشور را مصون کرده است و در عین حال، تمام ادارههای کشور خدمات خوب عرضه میکنند. پالیسی امارت اسلامی هم این است که از خاک این کشور آسیبی متوجه کشورهای منطقه نیست؛ این که امارت اسلامی در عرصهی تعامل، اقتصاد، حکومتداری خوب که مواد مخدر را ختم کرد و همچنان در عرصهی ختم فساد اداری و اختلاس دستآورد دارد. فاکتورهایی است که جهان بالای آن حساب کند و با امارت اسلامی وارد تعامل رسمی شود.»
گفتنی است که امارت اسلامی در حالی بر تعامل رسمی جهان با این حکومت تأکید دارد که جامعهی جهانی، از حکومتداری امارت اسلامی انتقاد دارد و در آخرین مورد، سازمان عفو بینالملل، خواستار شکلگیری چارچوبی برای بررسی جرایم حقوقبشری در افغانستان شده است.