ولسوالی کران و منجان از مناطق به شدت محروم، توسعهنیافته، دوردست و عقبماندۀ بدخشان است که باشندهگان آن هنوز هم به خدمات اولیۀ زندهگی دسترسی ندارند. این ولسوالی از چندینسال به اینسو بستر اختلاف میان گروههای مسلح غیرقانونی و حضور طالبان بوده و دو بار بهدست طالبان سقوط کرده است.
معدن لاجورد که یکی از معدنهای مورد توجه در سطح کشور است، در ولسوالی کران و منجان واقع شده و این معدن در گذشته از سوی افراد مسلح غیرقانونی استخراج میشد. موجودیت این منبع اقتصادی شاید یکی از عاملهای ناامنی و اختلاف در کران و منجان باشد.
باشندهگان کران و منجان میگویند که این ولسوالی از توسعهنیافتهترین ولسوالیهای بدخشان است و ادارۀ محلی این ولایت در سالهای اخیر قادر به تقویت روند انکشافی و تطبیق پروژههای مطابق نیاز مردم نبوده است.
عبدالستار، یک باشندۀ کران و منجان میگوید که باشندهگان این ولسوالی هنوز از داشتن آب صحی آشامیدنی، جادههای موتررو، خطوط تلفن، خدمات صحی و آموزشی محروماند و دولت در سالهای پسین به این منطقه توجه اندک داشته است.
به تازهگی (دوشنبه، بیستوهفتم دلو/بهمن) والی بدخشان با استفاده از چرخبالهای نظامی به ولسوالی دوردست کران و منجان رفته و با مسئولان و بزرگان محلی این ولسوالی دیدار و گفتوگو کرده است.
دفتر رسانههای والی بدخشان با نشر خبرنامهیی گفته که محمدذکریا سودا، والی این ولایت در رأس یک هیأت دولتی متشکل از برخی اعضای شورای ولایتی و مسئولان نظامی به منظور بررسی وضعیت عمومی باشندهگان ولسوالی کران و منجان به آن ولسوالی سفر کرده است.
در خبرنامه آمده که والی بدخشان پس از شنیدن پیشنهادها، مشکلات و چالشهای اساسی مردم ولسوالی کران و منجان، برایشان وعده سپرده است که به خواستها و نیازمندیهای مردم این ولسوالی مطابق امکانات دستداشتۀ حکومت مرکزی و ادارۀ محلی رسیدهگی صورت خواهد گرفت.
اقای سودا برای مردم این ولسوالی وعده سپرده است که در جریان سال ۱۴۰۰ به مشکلات مخابراتی و کمبود کارمندان صحی رسیدهگی و زمینۀ استخدام آموزگاران مسلکی را برای مکتبهای ولسوالی کران و منجان مساعد میکند.
باشندهگان ولسوالی کران و منجان همچنان نبود راه مواصلاتی به مرکز ولایت را یک مشکل کلان در زندهگیشان میدانند.
طلبالدین قادری، عضو شورای ولایتی بدخشان که در این سفر والی بدخشان را همراهی کرده است، میگوید که سفر به کران و منجان؛ جایی که در درازای چند دهۀ پسین مرکز جنگ و در سالهای اخیر مسیر تردد هراسافگنان خارجیست، هیچ انکشافی را در این ولسوالی ندیده است. به گفتۀ او، هرچند به منطقۀ منجان بنابر ناامنبودن منطقه رفته نتوانسته؛ اما چیزی که از حال و احوال مردم منجان شنیده، همهاش دردآور بوده است.
استخراج معدن لاجورد هماکنون متوقف است و ادارۀ محلی تلاش دارد تا از استخراج غیرقانونی معدن لاجورد در کران و منجان جلوگیری کند.
معدن لاجورد در سالهای گذشته عاید سرشاری داشته که به جیب افراد و گروههای غیرقانونی ریخته و این عاید سرشار هیچ تأثیری بر زندهگی باشندهگان این منطقۀ دورافتادۀ بدخشان نداشته است. باشندهگان ولسوالی کران و منجان همچو گرسنهگان خوابیده بر سرگنج، از دشواریهای فراوان زندهگیشان شکایت دارند و چشم به قدم مسئولان ادارۀ محلی دوختهاند تا روزی به این دشواریها رسیدهگی شود.